Times of Suriname

Stivoki heeft ongeveer SRD 200 duizend nodig

-

PARAMARIBO - De Stichting voor het Kind (Stivoki) heeft ongeveer SRD 200 duizend nodig voor renovatie van haar gebouw. De stichting wil eerst de vele problemen waarmee het al jaren te kampen heeft, oplossen alvorens zij weer kinderen opvangt. Dit zegt Paul Tjon Kiem San, secretaris van Stivoki.

Het tehuis van de stichting werd in 2016 gesloten vanwege gebrek aan geld om het personeel uit te betalen. De subsidiege­lden werden niet meer naar de stichting overgemaak­t, vermoedeli­jk omdat de jaarrekeni­ngen niet in orde waren, zegt de secretaris. Volgens Tjon Kiem San had het vorige bestuur een lopende schuld bij de bank die gemaakt was om het personeel uit te betalen. Het bestuur zal een gesprek aanvragen met het Ministerie van Financiën voor kwijtschel­ding van de schuld. Bijna de gehele inboedel van het tehuis is intussen door dieven meegenomen. Tjon Kiem San zegt verder dat het bestuur inmiddels drie aannemers heeft. “We zien er toch naar uit om nieuw personeel in dienst te nemen voor de stichting.” Hij kan nog niet exact aangeven hoeveel kinderen de stichting zal kunnen opvangen. “Maar in de beginfase zullen dat ongeveer 20 tot 25 kinderen zijn. Ook willen we kijken hoeveel kamers er ter beschikkin­g zullen zijn alvorens wij het aantal exact aangeven, want het zal niet gezond zijn als het tehuis overbezet is.” Hij geeft aan dat deze stichting speciaal is opgericht voor kinderen die seksueel misbruikt zijn.

“Als er zo een kind opgevangen moet worden, wordt dat kind door de politie naar de stichting gestuurd. De administra­tie van het vorige personeel heeft nog op papier welke kinderen, die bij de stichting bleven, eventueel nog bij andere opvangcent­ra zijn. Als de kinderen nog niet bij de ouders terecht zijn, worden ze dan door het nieuwe bestuur teuggeroep­en om zich weer daar naartoe te begeven.” De kinderen moeten daarnaast ook psychisch en maatschapp­elijk begeleid worden. “Wij zullen ook psychische en maatschapp­elijke mensen in dienst moeten nemen en het bestuur zal ook daarvoor de financiën moeten hebben”, zegt Tjon Kiem San. De kinderen worden door de politie uit de thuissitua­tie gehaald. Deze groep komt bij Stivoki en wordt begeleid totdat de thuissitua­tie weer veilig wordt bevonden door het Openbaar Ministerie. “Wij zullen in de toekomst mensen bewegen zich te committere­n aan een maandelijk­se bijdrage door een kind financieel te adopteren. Het kind blijft wel bij ons.” De stichting zal haar nieuwe personeel betalen met subsidiege­lden en de financiële bijdrage van overige instanties. “Het zal zeker lukken ons personeel te betalen”, zegt de secretaris. Stivoki wil in 2019 de deuren openen.

MTP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname