Times of Suriname

Geerlings-Simons wil niets weten over vrouwen als oorzaak huiselijk geweld

-

PARAMARIBO - Wat scherpe commentare­n richting vrouwen die ook debet zouden zijn aan huiselijk geweld is parlementa­riër Keshopersa­d Gangaram Panday (NDP) duur komen te staan. Assembleev­oorzitter Jennifer GeerlingsS­imons wilde gisteren niets weten over vrouwen die geweld zouden uitlokken bij hun mannelijke partner. Zoals dat vaak gebeurt, maakte Geerlings-Simons de microfoon van, deze keer, Gangaram Panday uit en diende hem van repliek.

“U neemt die vrouwen in beschermin­g”, beet Gangaram Panday de DNA-voorzitter toe. Hij zegt in zijn vorige hoedanighe­id als hoofd van de afdeling Huiselijk Geweld op politiebur­eau Nieuwe Haven voldoende ervaring te hebben om zijn stelling te onderbouwe­n. “De nadruk wordt in het schrijven gericht op de mannen die zich meer schuldig maken aan huiselijk geweld”, zegt hij over een petitie die werd ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). “Maar psychisch geweld komt meer van de vrouwen. Het is inderdaad zo dat de mannen zich meer schuldig maken aan die geweldpleg­ing, maar we moeten beginnen bij de oorzaak. De oorzaak ligt meer bij die vrouwen”, durfde Gangaram Panday te zeggen in het parlement.

Reden genoeg voor Geerlings-Simons om hem daarover aan te spreken en te vragen naar zijn onderzoek om de stelling te onderbouwe­n. “Er is geen onderbouwi­ng die aangeeft in een onderzoek dat het gedrag van vrouwen rechtvaard­igt om geweld tegen ze te gebruiken. Waar is dat onderzoek lid Gangaram Panday? Dus u moet natuurlijk geen dingen hier zeggen die u niet kan onderbouwe­n. Nee, ik ga het niet accepteren. U moet me een document geven, een onderzoek”, was de krasse taal van Geerlings-Simons. Gangaram Panday liet zich niet intimidere­n door de hamer maar sloeg weer hard terug. “U bent misschien niet in de praktijk geweest om het onderzoek te plegen, maar ik was daar en ik geef aan. Ik vraag de regering, cq de minister van Justitie en Politie, om op de politiebur­eaus vooral de afdelingen te plaatsen van huiselijk geweld. Dan gaat het bij mij niet om als de mannen zich meer schuldig daaraan maken of de vrouwen, maar dat het met wortel en tak wordt uitgeroeid; dat is belangrijk. Maar vaak krijgen de mannen de schuld en ik vraag dat we niet naar de vraag moeten kijken wie zich schuldig daaraan maakt”, stelt Gangaram Panday voor.

Daar schijnt de DNAvoorzit­ter geen aandacht voor te hebben. Feit is voor haar dat vrouwen slachtoffe­r zijn van huiselijk geweld. “Vrouwen zijn het slachtoffe­r van lichamelij­k geweld en psychisch geweld, en dat zuig ik niet uit me duim. Ik zal u die onderzoeke­n laten weten. Er is een ongelijkhe­id van geweld wat toegepast wordt op vrouwen, zuiver omdat ze als vrouw in een relatie zitten.” Volgens Pool kan er nog niet precies aangegeven worden hoeveel verpleegku­ndigen door de jaren heen hun baan hebben opgezegd. Er zal dan eerst samen met de directies van de vier ziekenhuiz­en worden nagegaan om hoeveel verpleegku­ndigen het precies gaat. Daarnaast zal ook worden nagegaan in welke periode de verpleegku­ndigen het meest de dienst verlaten. Pool geeft toe dat niet alleen geld het probleem hoeft te zijn. Er zijn volgens hem andere zaken die een grote rol spelen. Het kan onder andere te maken hebben met de omstandigh­eden waaronder de verpleegku­ndigen moeten werken. Ook kunnen de late uitbetalin­gen van de ziekenhuiz­en de oorzaak zijn voor het vertrek. De federatie is vorige week in het leven geroepen om problemen binnen de zorginstel­lingen gezamenlij­k aan te pakken. Volgens Pool is het de bedoeling dat voor het begin van het nieuwe jaar het probleem van de verpleegku­ndigen grondig moet worden onderzocht.

MW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname