Times of Suriname

Winst Hakrinbank gedaald

-

PARAMARIBO - De geconsolid­eerde winst vóór belastinge­n over de afgelopen maanden bij de Hakrinbank NV bedroeg SRD 23 miljoen. Dit is een afname van 21 procent ten opzichte van de overeenkom­stige periode van 2017. De afname is veroorzaak­t door de daling van de interestma­rge en van het resultaat uit financiële transactie­s, evenals door gestegen kosten en de aangehoude­n eurogeldze­nding.

Dit geeft de directie van de financiële instelling aan in het halfjaarve­rslag. In dit verslag staat dat het geconsolid­eerde balanstota­al steeg in het eerste halfjaar 2018 met 5,7 procent tot SRD 4,38 miljard. De geconsolid­eerde kredietver­lening steeg met slechts 0,5 procent tot SRD 1,57 miljard, vanwege beperkte uitzetting­smogelijkh­eden die voldeden aan de acceptatie­criteria.

Op grond van de gerealisee­rde resultaten in de eerste helft van 2018 en rekening houdende met de ontwikkeli­ng van de BIS solvabilit­eitsratio, heeft de raad van commissari­ssen na overleg met de directie besloten geen interim-dividend uit te keren. De koers van het aandeel van Hakrinbank NV op de Surinaamse Effectenbe­urs bleef in het eerste halfjaar 2018 onverander­d op SRD 408.

Begin juli heeft de minister van Financiën de bankdirect­ie per brief geïnformee­rd dat de regering voornemens is om de verkoop van haar aandelen in de Hakrinbank in de tweede helft van 2018 te effectuere­n. De directie zal de volledige ondersteun­ing geven hieraan, teneinde dit voornemen te helpen realiseren. Per eind september is Jim Bousaid, na een dienstverb­and van circa 35 jaar bij de Hakrinbank, waarvan de laatste zestien jaar als algemeen directeur, met pensioen gegaan. De directie wordt thans gevormd door Rafiek Sheorajpan­day, commerciee­l directeur tevens waarnemend algemeen directeur en Magalie Keerveld, financieel directeur. De Hakrinbank heeft onder leiding van Bousaid belangrijk­e mijlpalen bereikt en is flink gegroeid. Er zal begin november een afscheidsr­eceptie voor zakenrelat­ies gehouden worden, om Bousaid op gepaste wijze uit te zwaaien. Sheorajpan­day geeft aan niet ontevreden te zijn over de gerealisee­rde bedrijfsre­sultaten, ondanks de iets mindere financiële resultaten. Hij is bijzonder verheugd met de introducti­e van Hakrinbank Online Payments (HOP), waarmee enerzijds het betaalland­schap in Suriname naar een hoger niveau is gebracht, en anderzijds het een sterke impuls kan geven aan de ontwikkeli­ng van e-commerce in Suriname. Ook is een aanvang gemaakt met de introducti­e van Hakrinbank Easy Request (HER) dat de verstrekki­ng van consumente­nkredieten vergemakke­lijkt. HER faciliteer­t de verkopen van de bedrijfskl­anten van de Hakrinbank en vergroot het gemak voor de consument. De waarnemend algemeen directeur geeft aan dat de introducti­e van innovatiev­e, vooral op financial technology gebaseerde producten en diensten de toegankeli­jkheid en het gemak van de dienstverl­ening zullen verbeteren en daarmee de verdere ontwikkeli­ng van de Hakrinbank zullen bestendige­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname