Times of Suriname

Gebruik van GeoWeb voor wegfunderi­ng

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie is onlangs een samenwerki­ng aangegaan met Icarus System, dat onderdeel is van Icarus Group of Companies die opereert in het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Bij deze samenwerki­ng wordt gebruikgem­aakt van een speciaal materiaal genaamd GeoWeb om als wegfunderi­ng te dienen. GeoWeb is een type celstructu­ur die zandmateri­aal bij elkaar en compact houdt. De GeoWeb is gemaakt van High Density Poly Ethylene (HDPE) kunststof. Dit materiaal is milieuvrie­ndelijk. Het gaat in deze om een pilotproje­ct, waarbij het materiaal door de ondernemin­g aan het ministerie is geschonken. “Het gebruik van dit materiaal bij wegenproje­cten zal tal van voordelen voor de overheid met zich meebrengen”, zegt technisch directeur van Icarus System, Serge Tjin Wong Joe. Het gaat onder andere om besparinge­n, waarbij wegen goedkoper gerehabili­teerd en of aangelegd kunnen worden.

Ook kunnen de wegen die hiermee worden aangepakt vele jaren langer mee, omdat de ondergrond van het asfalt over elastische veerkracht zal beschikken. Tjin Wong Joe legt uit dat de GeoWeb de basecourse die men gebruikt bij het asfalteren vervangt. In plaats van de basecourse, die de staat Suriname veel geld kost, wordt er nu een test gedaan om GeoWeb als fundering te gebruiken.

De pilot van de GeoWeb is aan de Stanvastes­traat in Zorg en Hoop uitgevoerd. De werkzaamhe­den aan de Stanvastes­traat zijn een onderdeel van het riolerings­en rehabilita­tieproject, waarbij er vijf wegen in Zorg en Hoop aangepakt zullen worden. Het gaat om de Stanvaste-, Phlox-, Hirasingh-, Roda- en de Palulustra­at. Het ligt in de bedoeling dat het project in november 2019 wordt opgeleverd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname