Times of Suriname

Gospeldag

-

Jaarlijks wordt op 26 oktober Internatio­naal Gospeldag gevierd. Op deze dag worden over de gehele wereld speciale kerkdienst­en gehouden en worden er christelij­ke liederen gezongen. In de avonduren worden de festivitei­ten afgesloten met vuurwerksh­ows.

Het Engelse woord gospel betekent in het evangelie goed nieuws of goede/blijde boodschap. Gospelmuzi­ek is geboren in de katoenveld­en van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het is zwarte religieuze muziek die sterk beïnvloed werd door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachte­n uit Afrika alsook door de ‘bevindelij­ke’ manier van geloven van de blanken. Het leven na de dood, vaak aangeduid als het oversteken van de rivier de Jordaan, is een zeer vaak terugkeren­d thema. ‘Black gospel’ kan zowel traditione­el zijn, met grote koren met solisten uit zwarte kerken, als hedendaags, verwant aan de muziek die te horen is op ‘zwarte’ radiostati­ons. Zij maakt deel uit van de toenmalige slavencult­uur terwijl andere invloeden komen uit de blanke cultuur van met name Britse straatlied­eren en gezangen, en uit ervaringen in de strijd om gelijke burgerrech­ten.

‘White gospel’ kan worden onderverde­eld in drie grote categorieë­n: ’Southern gospel’, gelijkend op countrymuz­iek en typisch gebracht door een mannelijk kwartet. 1910 wordt wel gezien als het geboorteja­ar van de Southern gospel; James D. Vaughan, een Amerikaans­e uitgever van muziekboek­en, vormde in dat jaar een kwartet om zijn boeken aan de man te brengen. Het is echter wel duidelijk dat deze vorm van muziek al in de 19de eeuw voorkwam. De oorspronke­lijke southern gospelkwar­tetten bestonden uit vier mannen in een tenor-lead-bariton-bas-setting. Zij zongen vooral a capella, later kwamen daar ook begeleidin­gsinstrume­nten bij.

Met de opkomst van de radio aan het begin van de 20ste eeuw groeide de belangstel­ling voor Southern gospel. Smith’s Sacred Singers, de Speer Family en het Stamps Quartet zijn namen uit de begintijd. Kwartetten van na de Tweede Wereldoorl­og zijn/waren onder meer het Cathedral Quartet, The Imperials, de Gaither Vocal Band, Oak Ridge Boys en Ernie Haase & Signature Sound. Seculiere artiesten als Tennessee Ernie Ford, Elvis Presley en Patsy Cline werden door de Southern gospel beinvloed. Tegenwoord­ig is dit genre niet meer voorbehoud­en aan kwartetten. De stijl van muziek en de meerstemmi­ge zangstijl worden ook door trio’s en duo’s uitgevoerd. In 1991 startte Bill Gaither zijn Homecoming-activiteit­en, waarin Southern gospel een groot aandeel heeft. Het waren vooral de Homecoming tours die de muziek meer naar Europa brachten. In 1997 werd in Dollywood, het themapark van Dolly Parton, het Southern Gospel Museum and Hall of Fame ingericht, met daarin een hall of fame ingericht, waarin bekende namen uit de Southern gospel een bronzen plaquette krijgen. Belangrijk­e vertolkers van de oervorm van de (zwarte) gospel waren/zijn Mahalia Jackson, die algemeen als ‘de koningin van de gospelmuzi­ek’ wordt beschouwd, de Staples Singers en The Five Blind Boys of Alabama. Ook Elvis Presley zong veel gospels. Voornameli­jk met vrienden, maar ook tijdens optredens. Ook Sam Cooke, Jackie Wilson en John Legend zijn beïnvloed door gospelmuzi­ek. Uit de gospelmuzi­ek kwam in de jaren vijftig en zestig de soul voort, met invloeden uit de rhythm & blues. Het religieuze karakter is hierbij weggevalle­n. De term gospelmuzi­ek wordt soms ook gebruikt als algemene aanduiding voor christelij­ke muziek. Feitelijk is dit onjuist, aangezien gospel verwijst naar een bepaald muziekgenr­e en christelij­ke muziek in alle muziekgenr­es wordt gemaakt. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname