Times of Suriname

Saoedische openbaar aanklager zegt dat Khashoggi is vermoord

-

SAOEDIE ARABIË - De openbaar aanklager in SaoediArab­ië heeft verklaard dat het doden van de journalist Jamal Khashoggi ‘met voorbedach­ten rade’ is gebeurd. Dat meldde de Saoedische staatstele­visie gisteren.

Justitie is bezig met het ondervrage­n van verdachten. Dat gebeurt op basis van informatie die Turkse en Saoedische onderzoeke­rs hebben vergaard. Saoedi-Arabië liet eerder weten dat het achttien verdachten had gearrestee­rd. De journalist verdween op 2 oktober tijdens zijn bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel. Nadat zijn partner een dag later alarm sloeg, bleef lang onduidelij­k wat er met de zestigjari­ge Khashoggi was gebeurd. Volgens Turkije was de Saoedische man vermoord.

Eind vorige week verklaarde­n de Saoedische autoriteit­en dat Khashoggi inderdaad niet meer leefde. Hij zou volgens hen in het consulaat een ruzie hebben gehad en daarbij zijn overleden. Eerder zeiden de autoriteit­en dat de journalist het consulaat had verlaten. De Turkse onderzoeke­rs waren al voor de aankondigi­ng van Saoedi-Arabië een zoektocht naar het lichaam van Khashoggi gestart. Het is nog steeds onduidelij­k waar zijn lichaam ligt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de daders van de moord in Turkije worden berecht. Ambassades en consulaten zijn geen grondgebie­d van de staat in kwestie. Diplomatie­ke onschendba­arheid geldt alleen voor diplomatie­k personeel.

De Amerikaans­e president Donald Trump vindt dat de dood van Khashoggi de ‘slechtste doofpot ooit was’. Volgens Trump had SaoediArab­ië een heel slecht plan bedacht dat ook nog eens slecht was uitgevoerd. Khashoggi woonde sinds 2017 in de Verenigde Staten.

(NU)

 ??  ?? Iemand met een foto van de journalist Jamal Khashoggi.(Foto: Villamedia)
Iemand met een foto van de journalist Jamal Khashoggi.(Foto: Villamedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname