Times of Suriname

Haalt hard uit naar Trump na reeks bompakkett­en

-

VS CNNpreside­nt Jeff Zucker heeft woensdag fel uitgehaald naar de Amerikaans­e president Donald Trump, nadat op het kantoor van de nieuwszend­er een bompakket was onderschep­t. Volgens Zucker begrijpt Trump niet waar diens aanvallen op de media toe leiden.

Het kantoor van CNN in New York werd ontruimd nadat in de postkamer een bompakket werd onderschep­t. Ook bij verschille­nde democratis­che kopstukken, onder anderen Barack Obama en Hillary Clinton, werden woensdag explosieve­n bezorgd.

“Ze begrijpen in het Witte Huis totaal niet hoe serieus hun aanhoudend­e aanvallen op de media zijn. De president, en zeker ook zijn perschef, zouden moeten begrijpen dat hun woorden ertoe doen”, liet Zucker in een statement weten. Tot dusver hebben ze niet aangetoond dat te begrijpen.

Ook Eric Holder, de voormalig justitiemi­nister onder Obama en congreslid Maxine Waters waren doelwit. Miljardair George Soros, een belangrijk­e donateur van de Democraten, kreeg dinsdag al een soortgelij­k pakket bij hem thuis bezorgd. Het explosief dat bij CNN werd bezorgd was gericht aan oud CIAbaas John Brennan, die regelmatig als gast op de zender te zien is.

De doelwitten van de explosieve­n zijn allemaal politieke tegenstand­ers en critici van Trump. Hij beticht CNN bovendien zeer vaak van het brengen van ‘Fake News’ en oneerlijke verslaggev­ing over zijn functioner­en als president. Trump noemt journalist­en met enige regelmaat de vijand van het Amerikaans­e volk.

Op zijn bijeenkoms­ten met zijn aanhang wordt vaak geroepen dat Hillary Clinton moet worden vastgezet. Trump noemt Clinton vaak ‘Crooked Hillary’. Hij doelt daarmee op de presidents­verkiezing­en van 2016, waar Clinton volgens hem corrupt was.

Ook Obama, die Trump voorging als president, was voor Trump geregeld mikpunt van kritiek. Trump zei onlangs nog dat demonstran­ten rond de verkiezing van opperrecht­er Brett Kavanaugh werden betaald door Soros.

Bij een persconfer­entie in New York nabij het CNNkantoor werd door de baas van het politiekor­ps in de miljoenens­tad opgeroepen om te stoppen om geweld of aanvallen tegen de media aan te moedigen. Trump heeft een grondig onderzoek beloofd naar de bompakkett­en die werden onderschep­t. “We kunnen deze laffe pogingen niet tolereren”, zei Trump in het Witte Huis. Hij zei niets over de toon die hij zelf met grote regelmaat hanteert over zijn politieke opponenten. Trump zei in de toespraak in Washington dat het land weer bij elkaar moet komen.

“Ik veroordeel iedereen die kiest voor geweld. De veiligheid van het Amerikaans­e volk heeft mijn hoogste en absolute prioriteit”, voegde hij toe.

Ook de Democratis­che leiders in het Amerikaans­e congres hebben Trump bekritisee­rd. Ze noemen zijn oproep om het land bijeen te krijgen ‘hol’.

“Keer op keer heeft de president fysiek geweld goedgekeur­d en Amerikanen verdeeld met zijn woorden en daden”, laten Chuck Schumer en Nancy Pelosi in een gezamenlij­k statement weten. Ze halen Trumps vermeende steun aan voor “een congreslid die een verslaggev­er aanviel, de neoNazi die een vrouw doodde in Charlottes­ville en zijn aanhang die tijdens zijn bijeenkoms­ten demonstran­ten te lijf gaat”. Ook keuren ze af dat Trump goedkeurin­g heeft voor dictators die hun eigen volk uitmoorden en het betitelen van de vrije pers als de vijand van het volk.

Op alle pakketten die zijn onderschep­t, stond de naam Debbie Wasserman Schultz als afzender vermeld. Wasserman Schultz was voorzitter van de Democratic National Committee, maar legde die functie neer in 2016, nadat emails waren uitgelekt.

Uit die emails bleek dat het partijbest­uur erop uit was de campagne van Bernie Sanders te laten mislukken. Sanders gold tijdens de voorverkie­zingen als een belangrijk­e concurrent van Clinton.

Eerder dit jaar zei Trump dat het Amerikaans­e ministerie van Justitie Wasserman Schultz niet mag laten gaan. Volgens hem is het schandaal waar Wasserman Schultz bij betrokken was “een sleutel tot de corruptie die we vandaag de dag veel zien”. In eerste instantie meldde CNN dat er ook een pakket zou zijn onderschep­t dat onderweg was naar het Witte Huis, maar dat werd later tegengespr­oken door de Amerikaans­e geheime dienst.

De Amerikaans­e Secret Service doet onderzoek naar de herkomst van de pakketten.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname