Times of Suriname

Zuid-Korea vindt lichamen tijdens ontmijning in gedemilita­riseerde zone

-

ZUID-KOREA - Zuid-Korea heeft voor het eerst stoffelijk­e resten aangetroff­en tijdens de ontmijning­swerkzaamh­eden in de gedemilita­riseerde zone aan de grens met NoordKorea. Die lagen in een gebied waar zwaar is gevochten tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig.

De gevonden stoffelijk­e resten zijn vermoedeli­jk van twee personen, berichtte persbureau Yonhap gisteren. De vondst vond een dag eerder plaats.

Ook is een naamplaatj­e van een sergeant genaamd Pak Jekwon aangetroff­en. De autoriteit­en gaan DNA bij zussen van Pak afnemen om te kijken of het inderdaad zijn lichaam is dat nu geborgen is. In het gebied liggen vermoedeli­jk ook nog stoffelijk­e resten van Franse en Amerikaans­e VNmilitair­en. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie verwacht dat in de gedemilita­riseerde zone duizenden lichamen van militairen uit ZuidKorea zijn achtergebl­even.

Noord- en Zuid-Korea begonnen deze maand aan een gezamenlij­ke operatie om mijnen weg te halen. Er zijn veertien landmijnen en 187 explosieve­n aangetroff­en. Ook zijn ruim duizend andere voorwerpen gevonden. De ontmijning­swerkzaamh­eden duren tot eind november. Zodra het gebied veilig

is, kan gericht naar achtergebl­even lichamen in het gebied worden gezocht. Naar verwachtin­g start de zoektocht in april en duurt deze tot oktober volgend jaar.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname