Times of Suriname

België kiest voor aanschaf F-35

-

BELGIË Net als Nederland kiest België ervoor om de verouderde F16’s te vervangen door de Amerikaans­e F35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). De regering heeft de knoop gisteren doorgehakt.

De zuiderbure­n kopen 34 gevechtsvl­iegtuigen voor ongeveer 4 miljard euro. De eerste toestellen worden vanaf 2023 verwacht. “We zijn geland”, liet defensiemi­nister Steven Vandeput weten. “Mooi nieuws collega”, twitterde zijn Nederlands­e evenknie Ank Bijleveld. “Dit is goed in het kader van de samenwerki­ng, zeker bij de (internatio­nale) operaties en de Quick Response Alert die we samen doen.”

De F35 Lockheed

van Martin

fabrikant

verslaat daarmee de Eurofighte­r Typhoon van een BritsDuits­SpaansItal­iaans consortium. Ook de Franse Rafale had geprobeerd de order binnen te halen. Het Amerikaans­e toestel kwam bij een evaluatie als beste uit de bus. De aankooppri­js is volgens de regering lager dan gedacht. Volgens Vandeput komt dat omdat er een echte competitie is geweest. De 600 miljoen die overschiet, kan in toekomstig­e, Europese militaire investerin­gen worden gestoken, aldus premier Charles Michel.

Ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië, Noorwegen en Denemarken hebben F35’s besteld. Eerder deze maand crashte een JSF in de VS. Nederland besloot daarop zijn twee testtoeste­llen die in Californië staan te inspectere­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname