Times of Suriname

Rotterdam mocht protesten tegen Zwarte Piet in 2016 verbieden

-

ROTTERDAM - De burgemeest­er van Rotterdam was bevoegd om in november 2016 een demonstrat­ieverbod af te geven in de Zuid-Hollandse stad, waar tegenstand­ers van Zwarte Piet destijds wilden demonstrer­en. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald.

Voor- en tegenstand­ers van Zwarte Piet wilden tijdens de landelijke intocht in Maassluis demonstrer­en, maar werden geweerd door burgemeest­er Edo Haan van Maassluis. Leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gingen op de dag van de intocht met een bus naar Maassluis, maar werden onderweg tegengehou­den door de politie. Ze gingen uiteindeli­jk onverwacht naar Rotterdam voor een betoging. De Rotterdams­e burgemeest­er Ahmed Aboutaleb besloot de demonstrat­ie te verbieden. Hij vreesde net als zijn collega in Maassluis voor ongeregeld­heden. Later besloot KOZP een rechtszaak aan te spannen tegen het besluit. Maar volgens de rechtbank heeft Aboutaleb correct gehandeld. Omdat de demonstrat­ie niet was aangekondi­gd, was de stad er niet op voorbereid. Zo waren veel Rotterdams­e agenten bij de intocht in Maassluis. Verder

SCCN TV 17.1

08:10 09:50 11:20 13:25 15:00 17:35 heeft hij geen standpunt ingenomen in de discussie omtrent het uiterlijk van Zwarte Piet, aldus de rechtbank. KOZP is teleurgest­eld over de uitspraak. “Burgemeest­ers gaan steeds verder in het inperken van onze grondrecht­en en deze uitspraak kan ze voeden om het demonstrat­ierecht verder uit te hollen”, reageren de activisten.

Ondanks het verbod begonnen de demonstran­ten met een betoging aan de noordzijde van de Erasmusbru­g, in het centrum van Rotterdam. Ook op die plek kwam Sinterklaa­s met een boot aan. Vele leden van de actiegroep werden toen gearrestee­rd. In totaal werden 180 aanhouding­en verricht.

De personen werden door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachten omdat ze zich niet aan een bevel van de politie zouden hebben gehouden. De zaken werden begin dit jaar geseponeer­d omdat er niet voldoende bewijs was tegen de demonstran­ten of omdat ze ten onrechte zijn aangemerkt als verdachte. De rechtbank benadrukt dat het recht op demonstrer­en ‘een groot goed is’, maar plaatst daarbij de kanttekeni­ng dat het recht van betoging in sommige gevallen kan worden begrensd.(NU)

 ??  ?? In Rotterdam loopt een man in op een demonstrat­ie van anti-Zwarte Piet-activisten bij intocht Sinterklaa­s.(Foto: Elsevier Weekblad)
In Rotterdam loopt een man in op een demonstrat­ie van anti-Zwarte Piet-activisten bij intocht Sinterklaa­s.(Foto: Elsevier Weekblad)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname