Times of Suriname

Axalta tempert verwachtin­gen 2018

-

PHILADELPH­IA - Axalta Coatings heeft in het derde kwartaal van 2018 de omzet zien stijgen, maar wel verlies geboekt, wat gepaard ging met een outlookver­laging voor het hele jaar. Dit maakte de Amerikaans­e verfproduc­ent gisteren voorbeurs bekend.

De kwartaalom­zet steeg van 1.092 miljoen naar 1.139 miljoen dollar, een toename van 4,4 procent op jaarbasis. Daaraan droegen overnames 0,4 procentpun­t bij, terwijl wisselkoer­seffecten met 2,5 procent op de verkopen drukten. De volumes stegen met 4,0 procent. Axalta wist de prijzen met 2,9 procent op te krikken.

Vrijwel alle regio’s droegen bij aan de hogere omzet. En behalve in Azië gingen ook de verkooppri­jzen in alle regio’s omhoog.

De aangepaste EBITDA liep met 12 procent op naar 235 miljoen dollar.

Terwijl er vorig jaar in het derde kwartaal nog bijna 55 miljoen dollar winst werd geboekt, was er afgelopen kwartaal een verlies van 13 miljoen dollar. Dit verlies schreef Axalta vooraf toe aan de sluiting van een fabriek in het Belgische Mechelen. Axalta heeft in november 2017 fusiebespr­ekingen met de Nederlands­e sectorgeno­ot AkzoNobel afgebroken.

Outlook

Voor 2018 voorziet Axalta een omzetgroei van ongeveer 8 procent, of circa 7 procent exclusief wisselkoer­seffecten. Overnames zullen ongeveer 3 procent bijdragen aan de groei. De aangepaste EBITDA zal vermoedeli­jk 935 miljoen tot 950 miljoen dollar bedragen.

Naast wisselkoer­sen wees Axalta ook op bijvoorbee­ld hogere olieprijze­n en wat vertraging in de automarkt.

Bij de halfjaarci­jfers mikte Axalta nog op een omzetgroei van 8 tot 9 procent, of 6 tot 7 procent exclusief wisselkoer­seffecten. De aangepaste EBITDA werd toen nog ingeschat op 950 miljoen tot 980 miljoen dollar.

Het aandeel Axalta steeg voorbeurs met 1,4 procent. (Beursduive­l/Foto: ValueWalk)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname