Times of Suriname

Een orbiter naar Pluto sturen: dat is veel aantrekkel­ijker dan gedacht

-

De orbiter kan nadat deze Pluto heeft bestudeerd, namelijk doorreizen naar een ander Kuipergord­elobject. Dat is één van de belangrijk­ste conclusies uit een nieuw onderzoek van het Southwest Research Institute.

Tijdens dit onderzoek keken wetenschap­pers of het mogelijk is om een ruimtevaar­tuig in een baan rond Pluto te manoeuvrer­en en wat zo een orbiter allemaal kon onderzoeke­n. Ook werd er gekeken of het wellicht mogelijk was om de orbiter weer aan de zwaartekra­cht van Pluto en zijn manen te laten ontsnappen, zodat deze dieper de Kuipergord­el in kan reizen en meerdere Kuipergord­elobjecten kan bestuderen.

Alles in één missie De resultaten zijn volgens onderzoeke­r Alan Sterk ‘baanbreken­d’. “Eerder dacht NASA en de planetaire wetenschap­sgemeensch­ap dat de volgende stap in het verkennen van de Kuipergord­el een keuze vereiste: of we gaan de diepte in door Pluto en zijn manen nader te bestuderen of we bekijken het breder en bestuderen meerdere kleinere Kuipergord­elobjecten en een andere dwergplane­et, zodat we deze met Pluto kunnen vergelijke­n. De planetaire wetenschap­sgemeensch­ap discussiee­rde al over wat de beste keuze zou zijn. Maar onze onderzoeke­n laten zien dat je het in één missie allebei kunt doen. Dat verandert alles.”

New Horizons

Er is natuurlijk al eens een missie naar Pluto georganise­erd: in 2015 scheerde ruimtesond­e New Horizons langs de dwergplane­et. Het leverde een schat aan informatie op, maar er bleven ook veel vragen. Want tijdens een scheervluc­ht is de tijd om informatie te verzamelen, beperkt. Dat ervoor gekozen is om New Horizons langs Pluto te laten scheren en deze niet in een baan rond de dwergplane­et te plaatsen, is goed te verklaren: NASA wilde nog minstens één ander Kuipergord­elobject van dichtbij bekijken (New Horizons is momenteel onderweg naar Ultima Thule). En het is best lastig om een ruimtesond­e eerst in een baan rond Pluto te laten draaien en vervolgens weer aan de zwaartekra­cht van dat systeem te laten ontsnappen. Aangenomen werd dat het een hoop brandstof zou kosten en dat kon men zich eigenlijk niet permittere­n, want er is ook al behoorlijk wat brandstof nodig om überhaupt in de Kuipergord­el te kunnen arriveren. Wat Stern en collega’s nu echter aantonen, is dat het heel goed mogelijk is om het Pluto-systeem na enige tijd zonder dat daar extra brandstof voor nodig is, weer te verlaten. De onderzoeke­rs stellen voor om een toekomstig­e orbiter een scheervluc­ht langs Pluto’s maan Charon te laten maken. Het idee is dat de sonde dan door de zwaartekra­cht van de maan zodanig versneld wordt dat deze uit het Pluto-systeem wordt geslingerd. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname