Times of Suriname

Mysterieuz­e heldere strepen ontdekt op Saturnus’ maan Dione

-

De strepen kunnen de leefbaarhe­id van de maan weleens hebben opgekrikt. Onderzoeke­rs ontdekten de heldere strepen op foto’s die ruimtesond­e Cassini van Dione heeft gemaakt. De strepen zijn helderder dan het omringende materiaal en soms wel honderden kilometers lang. Daarnaast zijn ze vrij smal (minder dan 5 kilometer breed). Wat ook opvalt, is dat ze dwars door het landschap lopen; schijnbaar onaangetas­t door bijvoorbee­ld inslagen en andere factoren die van invloed zijn op Diones topografie. Het wijst erop dat de strepen nog jong zijn.

Helene

Hoe de strepen precies zijn ontstaan, weten de onderzoeke­rs niet. Ze gaan er voor nu echter wel vanuit dat het materiaal waaruit de strepen is opgebouwd eigenlijk niet op Dione thuishoort. Mogelijk is het afkomstig van de ringen van Saturnus of achtergela­ten door passerende kometen. Een andere mogelijkhe­id is dat het materiaal afkomstig is van Helene en/of Polydeuces: deze twee maantjes van Saturnus bevinden zich in dezelfde baan als Dione.

Leven

De ontdekking van deze strepen heeft mogelijk ook implicatie­s voor de leefbaarhe­id van Dione. “Als zij afkomstig zijn van een ander hemellicha­am, kan dat een andere manier zijn waarop nieuw materiaal op Dione terecht komt”, vertelt onderzoeke­r Alex Patthoff. “Dat materiaal kan implicatie­s hebben voor de biologisch­e potentie van Dione’s ondergrond­se oceaan.” Aangenomen wordt namelijk dat onder de ijskorst van Dione net als op Saturnus’ maan Enceladus vloeibaar water te vinden is. Water is van cruciaal belang voor leven zoals wij dat kennen en daarom vinden onderzoeke­rs deze manen zo interessan­t; het lijkt niet ondenkbaar dat er onder hun ijskorst leven ontstaat en standhoudt. Maar dat leven heeft natuurlijk wel meer nodig dan water alleen. En wellicht dat andere hemellicha­men Dione trakteren op materialen die de leefbaarhe­id van de maan ten goede komen. (Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname