Times of Suriname

Aziatische olifant heeft ook een wiskundekn­obbel

-

De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse variant, maar zijn wiskundeva­ardigheden zouden wel eens groter kunnen zijn. Volgens een nieuwe studie die de numerieke vaardighed­en van de Aziatische olifant onderzocht, zou het dier een wiskundekn­obbel bijna zo groot als de mens hebben.

Het onderzoek verscheen in het vakblad Journal of Ethology. De wetenschap­pers onderzocht­en de veertienja­rige olifant Authai die in een Japanse dierentuin woont. Vooraleer het echte onderzoek van start kon gaan, moest ze eerst leren hoe een touchscree­n werkt omdat daarop prentjes afgebeeld zouden worden.

Voor de tweede stap moest Authai met haar slurf de afbeelding aanduiden met het meeste stukjes fruit op. Toen dat eenmaal lukte, testten de onderzoeke­rs of het olifantje de hoeveelhei­d fruit kon onderschei­den van de plaats dat het fruit op de afbeelding in beslag nam. Daarom werd het fruit de ene keer groot afgebeeld en de andere keer weer klein. Ook dat bleek geen probleem te zijn voor Authai. Al had ze wel moeite om het verschil te zien tussen het aantal stuks fruit als de afbeelding kleiner was. Zo kon ze een afbeelding met drie stukken fruit moeilijk onderschei­den van een afbeelding met vier stukken.

Elke keer wanneer Authai een juist antwoord gaf, werd ze beloond. Maar liefst 66,8% van de vraagstukk­en kon ze correct oplossen. Dat percentage is zo hoog dat gokken door de wetenschap­pers werd uitgeslote­n. Als Authai altijd gegokt zou hebben, dan zou het percentage nooit zo hoog geweest zijn.

(Metrotime)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname