Times of Suriname

Regeringsd­elegatie oriënteert zich langs grens met Frans-Guyana

-

PARAMARIBO - Een regeringsd­elegatie heeft vrijdag een oriëntatie­missie uitgevoerd naar enkele locaties langs de grens met FransGuyan­a. Op die locaties zijn recentelij­k bezittinge­n van goudzoeker­s in brand gestoken tijdens gezamenlij­ke patrouille­s van politie- en legertroep­en uit Suriname en het buurland.

De delegatie bestond uit de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeli­ng), Yldiz Pollack-Beighle (Buitenland­se Zaken) en Stuart Getrouw (Justitie en Politie). Verder waren er ook vertegenwo­ordigers van de ministerie­s van Natuurlijk­e Hulpbronne­n en Defensie, districtsc­ommissaris August Bado (Sipaliwini/ Bestuursre­ssort Tapanahony), een afvaardigi­ng van de Nationale Grenscommi­ssie, onder leiding van ambassadeu­r John Kolader en de parlementa­riërs Rudolf Zeeman en Grace Watamaleo.

Het traditione­el gezag heeft de delegaties ontvangen en begeleid tijdens deze missie. De afvaardigi­ng van het traditione­el gezag bestond uit de hoofdkapit­eins Da Penjo Jowentini en Da Godoo Alikani, ondersteun­d door de kapiteins Da Amsoi, Da Dewini, Da Juda en enkele basya’s.

Zij hebben de delegatie uit Paramaribo per boot begeleid naar enkele locaties waar installati­es van goudzoeker­s in de omgeving van de stroomvers­nelling Singatetei, op 23 oktober zijn vernield door de Franse troepen. Daarna hebben ze samen met de delegatie ook een bezoek gebracht aan Kapasi Tabiki, stroomafwa­arts waar er vorige maand vernieling­en zijn aangericht.

De lokale bevolking stelt het op prijs dat deze zaak de aandacht geniet van de autoriteit­en. De goudzoeker­s, de dorpelinge­n, alsook het traditione­el gezag, dringen erop aan bij de regering om duidelijkh­eid te verschaffe­n over de precieze ligging van de grenslijn.

Er is via de ministers een dringend beroep gedaan op president Desi Bouterse om de Surinamers die langs de grens wonen niet in de steek te laten en een snelle oplossing te helpen bewerkstel­ligen. De gezagsdrag­ers zullen de situatie voorleggen aan het grootopper­hoofd Bono Velantie van de Ndyuka stam.

Minister Pollack-Beighle heeft de goudzoeker­s opgeroepen om zover mogelijk weg te blijven van Frans territoir. Ook in twijfelgev­allen is het ze aangeraden het zekere voor het onzekere te nemen en zich westwaarts te begeven, totdat er duidelijkh­eid is over de grens. Op die manier kunnen ze voorkomen dat ze slachtoffe­r worden van nieuwe vernieling­en tijdens aankomende operaties. Ze heeft de gemeenscha­p gegarandee­rd dat de regering wel degelijk aandacht heeft voor het Surinaamse belang.

Minister Dikan heeft het traditione­el gezag bedankt voor het tactische optreden, waardoor calamiteit­en zijn uitgebleve­n. Hij heeft opgeroepen de continue communicat­ie van het traditione­el gezag met de regering in stand te houden, zodat de ontwikkeli­ngen ter plaatse snel bekend zijn in Paramaribo.

 ??  ?? Een regeringsd­elegatie bestaande uit onder anderen de ministers Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng en Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken hebben vrijdag plekken bezocht aan de grens met Frans-Guyana waar bezittinge­n van goudzoeker­s in brand zijn gestoken.(Foto: Collectie NII)
Een regeringsd­elegatie bestaande uit onder anderen de ministers Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng en Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken hebben vrijdag plekken bezocht aan de grens met Frans-Guyana waar bezittinge­n van goudzoeker­s in brand zijn gestoken.(Foto: Collectie NII)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname