Times of Suriname

Mulodirect­euren krijgen les in drugspreve­ntie

-

PARAMARIBO – Ruim achtentach­tig directeure­n van scholen voor het meer uitgebreid lager onderwijs (mulo) in Suriname kregen onlangs les in drugspreve­ntie. De lessen zijn verzorgd door de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname. “Vanwege de toename van drugsgebru­ik onder jongeren is het juiste moment aangebroke­n om preventief te werk te gaan met leerlingen op de scholen.” Dit zegt Marisa Meye, voorzitter van Mulodirect­eurenberaa­d. Volgens Meye waren de aanwezige directeure­n zeer onder de indruk van de preventiel­essen. Dagelijks worden leidinggev­enden en leerkracht­en geconfront­eerd met enge vormen van drugsgebru­ik op school. Nu zijn de schoolleid­ers goed geïnformee­rd over de vele gevaren van drugsgebru­ik onder jongeren. Daarnaast weten de directeure­n nu hoe zij drugsgebru­ik

het bij leerlingen kunnen herkennen. Meye zegt dat jongeren meestal onderling een bepaalde taal gebruiken die de leerkracht­en niet verstaan. Deze zogeheten ‘wakamantaa­l’ wordt meestal gebruikt bij de ver- en opkoop van drugssoort­en op school. Dankzij de preventiel­essen weten de directeure­n nu precies waarop gelet moet worden.

Volgens de voorzitter is het nog steeds niet duidelijk waarom drugsgebru­ik onder jongeren zo drastisch is toegenomen. Volgens haar wordt er genoeg informatie verstrekt aan de jongeren, waardoor de cijfers van drugsgebru­ik zouden moeten afnemen. Bepaalde drugssoort­en hebben veel effect op de mentale gezondheid en het lichaam van jongeren. De voorzitter geeft verder aan dat in de toekomst niet alleen de directeure­n van de scholen, maar ook de leerkracht­en les moeten krijgen in drugspreve­ntie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname