Times of Suriname

Wereld Psoriasis Dag

-

Jaarlijks op 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag (World Psoriasis Day), een initiatief van de Internatio­nal Federation of Psoriasis Associatio­ns.

Psoriasis is één van de meest bekende chronische huidziekte­n. Het woord psoriasis (met de klemtoon op de eerste ‘i’) is afgeleid van het Griekse woord psore, dat schub betekent. De aandoening wordt gekenmerkt door rode vaak samenvloei­ende plekken die bedekt zijn met dikke schubachti­ge schilfers. Hoewel de symptomen dat suggereren, is psoriasis niet besmetteli­jk. Psoriasis kan bij iedereen optreden die daarvoor een aanleg heeft. De aandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor en ook bij alle rassen. Vaak worden de huidafwijk­ingen voor het eerst zichtbaar omstreeks de puberteit, maar eigenlijk kan psoriasis op elke leeftijd beginnen.

Psoriasis, zilverschu­b of schub(ben)ziekte (psoriasis vulgaris) is een veelvoorko­mende, erfelijke, niet-besmetteli­jke, chronische auto-immuunziek­te, gekenmerkt door een versnelde deling (proliferat­ie) en verminderd­e rijping (differenti­atie) van hoorncelle­n in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal uitrijpen, is ook het afschilfer­en verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfer­ing van huidschubb­en op de aangedane plaatsen plaatsvind­t. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidproble­em, maar een ontregelin­g van het immuunsyst­eem. Periodes van verminderi­ng van de symptomen worden vaak afgewissel­d met periodes waarin de ziekte verergert. De aangedane huid van een psoriasisp­atiënt vernieuwt zich in zes tot zeven dagen; bij niet-patiënten is dit 26 tot 27 dagen. De structuur van de zich vernieuwen­de huidlagen wijkt echter belangrijk af van normaal. Ongeveer 2 procent van de wereldbevo­lking heeft de aandoening, alleen bij ZuidAmerik­aanse indianen is ze veel zeldzamer. De hoogste incidentie wordt gevonden in Scandinavi­ë en NoordEurop­a (3 procent). Vaak bestaat er bij personen met psoriasis een genetische aanleg voor het optreden van een versnelde huiddeling. Het onderzoek hiernaar richt zich vooral op loci op de chromosome­n 17q, 4q, 1q, 6p21.3 en het Psors 1 gen.

De ernst van de aandoening varieert sterk. Sommigen hebben slechts enkele psoriasisp­lekken, anderen zitten van top tot teen onder. Soms is er ook jeuk. Mannen worden wat vaker door deze aandoening getroffen dan vrouwen, en 75 procent van de patiënten vertoont de eerste verschijns­elen vóór het veertigste levensjaar. Verschijne­n deze in de tienerjare­n, dan is dat zeldzamer dan bij andere leeftijden. (Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname