Times of Suriname

Veel meer geluidshin­der omwonenden Schiphol

-

SCHIPHOL - Omwonenden van Schiphol ervaren veel meer geluidshin­der van de luchthaven dan Schiphol zelf rapporteer­t. Het gaat bij de ervaring van ernstige geluidsove­rlast van het vliegverke­er van en naar Schiphol om anderhalf keer hoger, stelt de Natuur en Milieufede­ratie Noord-Holland. De organisati­e analyseerd­e Hinderbele­vingsonder­zoeken van GGD’s van gemeenten rondom Schiphol. In 2016 ervoeren volgens de milieufede­ratie 198.000 mensen ernstige geluidshin­der.

Schiphol berekende zelf dat er 138.500 gedupeerde­n waren. Volgens recent onderzoek van het Nationaal Lucht en Ruimtevaar­t Instituut ligt het verschil tussen de theoretisc­he berekening van Schiphol en het meten van de werkelijke geluidsbel­asting tussen de 1 en 2 decibel. “Voor Schiphol betekent 1 decibel 25 procent (125.000) extra vliegbeweg­ingen. De luchthaven maakt daar gretig gebruik van”, aldus directeur Sijas Akkerman.

Volgens de milieufede­ratie ervoeren 40.000 mensen slaapverst­oring. Dat is twee keer zoveel dan het aantal van 19.500 waar Schiphol op uit kwam. “Het aantal gehinderde­n is via verschille­nde methoden vast te stellen. Wij gebruiken de methode die de overheid heeft vastgestel­d”, zegt een woordvoerd­er van Schiphol in een reactie. Akkerman is het niet eens met die manier van berekenen en wijst naar de overheid. “Als de overheid naar de werkelijke geluidshin­der zou kijken, dan zou Schiphol moeten krimpen in plaats van groeien.” Schiphol stelt hetzelfde doel voor ogen te hebben als de milieufede­ratie. “We willen inzicht in de hinder en die beperken. We ondersteun­en ook de aanpak van de minister om het meten van geluid, naast het berekenen, een grotere rol te geven.” (De Telegraaf)

 ??  ?? Een vliegtuig vliegt over de Zwanenburg­laan. (Foto: NRC)
Een vliegtuig vliegt over de Zwanenburg­laan. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname