Times of Suriname

Doden Pittsburgh zijn oudere gelovigen

-

VS - De Amerikaans­e autoriteit­en hebben de identiteit vrijgegeve­n van de elf mensen die zijn doodgescho­ten in Pittsburgh. Het jongste slachtoffe­r was volgens CNN de 54-jarige David Rosenthal, de oudste de 97-jarige Rose Mallinger.

In totaal kwamen acht mannen en drie vrouwen om het leven toen een man zaterdag het vuur opende in de synagoge. Het gaat onder meer om twee broers, David en Cecil Rosenthal, en een echtpaar van in de tachtig. Alle overleden slachtoffe­rs kwamen uit de staat Pennsylvan­ia.

Hoofdverda­chte Robert Bowers gaf zich over na een vuurgevech­t met de politie. Hij was zelf ook gewond geraakt. De man zei volgens de FBI tegen een agent dat de joden ‘genocide’ plegen op zijn volk. “Ik wil gewoon joden doden”, vervolgde hij. Bowers was kennelijk zwaarbewap­end naar het joodse gebedshuis gegaan. De autoriteit­en troffen na het vuurgevech­t een geweer en drie handvuurwa­pens aan.

Hoewel het motief van de dader nog niet officieel bekend is, is het duidelijk dat Bowers een haat koestert jegens het joodse volk. Dat blijkt ook uit verschille­nde berichten die de veertiger postte op Gab, een onlineplat­form dat populair is bij neonazi’s. Volgens speurders schreef hij regelmatig racistisch­e en antisemiti­sche berichten op de website. “Joden zijn kinderen van Satan”, zo staat onder meer in zijn biografie op de site te lezen.

(De Telegraaf en HLN)

 ??  ?? De eerste die ter plekke waren, omsingelde­n de synagoge waar de schietpart­ij plaatsvond. (Foto: Vox)
De eerste die ter plekke waren, omsingelde­n de synagoge waar de schietpart­ij plaatsvond. (Foto: Vox)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname