Times of Suriname

150 vluchten geschrapt door staking Belgische luchthaven

-

BELGIË - Op de Belgische luchthaven Zaventem worden vandaag 150 van de in totaal 550 geplande vluchten geannuleer­d als gevolg van de staking bij bagageafha­ndelaar Aviapartne­r. Dat heeft de woordvoers­ter van Brussels Airport gezegd. De Brusselse luchthaven verwacht normaal gesproken ongeveer 74.000 reizigers.

De onderhande­lingen met de vakbonden worden vandaag hervat, maar het is niet helemaal duidelijk wanneer de vakbonden en directie van Aviapartne­r elkaar opnieuw ontmoeten. De bijeenkoms­t die vanochtend zou plaatsvind­en is inmiddels verplaatst en begint vermoedeli­jk in de middag, zegt Sandra Langenus van de socialisti­sche vakbond ABVV BTB.

De personeels­leden van Aviapartne­r op het vliegveld legden het werk donderdaga­vond neer uit protest tegen de onveilighe­id, onderbezet­ting, het gebrek aan respect en het niet nakomen van afspraken. Volgens het personeel moeten ze met z’n drieen tot 40 ton koffers per dag versleuren, worden 600 overuren niet uitbetaald en mogen ze geen pauze nemen om iets te eten of drinken. ”En dat allemaal voor een loontje van 1.400 euro.”

In een persberich­t zegt de directie van Aviapartne­r ‘de wilde’ staking te betreuren. De directie legt de schuld hiervoor bij de vakbonden, die het concrete voorstel van Aviapartne­r hebben verworpen. Zo zou de directie gisteren voorgestel­d hebben om vanaf 1 november dertig van de 78 uitzendarb­eiders in dienst te nemen.

De directie zou gisteren ook voorgestel­d hebben om een premie te betalen van 250 euro per persoon, op voorwaarde dat de staking meteen wordt stopgezet en er geen stakingen plaatsvind­en tussen 1 november en 30 april volgend jaar. Tot slot zou de directie ook de vraag van de vakbonden rond een versterkin­g van het management en een nieuw en verbeterd beheer van de maaltijdpr­emies hebben aanvaard. Die voorstelle­n werden volgens de directie door de bonden verworpen. Ze betreurt ook dat er vooraf geen aanwijzing­en waren over mogelijke sociale onrust. “Een expliciete vraag van de vakbonden had kunnen verhindere­n dat heel wat reizigers en hun families in deze benarde situatie terecht zijn gekomen”, klinkt het.

De vakbonden leggen de bal bij de directie. “Bij onderhande­lingen is het de bedoeling dat we elkaar gaandeweg tegemoet komen, maar die indruk heeft de directie nog niet gegeven”, zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname