Times of Suriname

Voormalige Catalaanse leider Puigdemont lanceert nieuwe partij

-

SPANJE Een jaar nadat in Catalonië de onafhankel­ijkheid werd uitgeroepe­n, heeft de voormalige Catalaanse leider Charles Puigdemont zaterdag zijn nieuwe partij gelanceerd.

De nieuwe partij, Crida Nacional (Nationale Oproep), werd gelanceerd tijdens een congres dat gehouden werd in de pro-onafhankel­ijkheidsst­ad Manresa, schrijft The Guardian. In de buurt van deze Catalaanse stad staat ook de gevangenis waar voormalige Catalaanse leiders vastzitten. Puigdemont was zelf niet aanwezig bij de lancering, maar hield een toespraak vanuit Brussel die live werd uitgezonde­n. Puigdemont probeert via deze weg opnieuw een groep separatist­en bijeen te krijgen in de strijd voor onafhankel­ijkheid van Catalonië. Omdat veel bondgenote­n van de voormalige president gevangen zitten en anderen een meer gematigd politiek pad kiezen, heeft Crida Nacional nog niet veel steun.

“Een jaar geleden besloten we dat we de strijd zouden voortzette­n, ongeacht de omstandigh­eden en gebeurteni­ssen, en dat we ons zouden inzetten voor de opbouw van een beter land, een republiek”, zei Puigdemont in zijn toespraak. Hij verwees ook naar de verdeeldhe­id binnen het separatist­ische kamp. “We moeten als een eenheid verder strijden en niet elkaar de schuld toeschuive­n.”

Veel van zijn voormalige bondgenote­n hebben inmiddels meer gematigde functies aangenomen en geweigerd zich aan te sluiten bij de nieuwe partij.

In Catalonië werd op 1 oktober van vorig jaar een onafhankel­ijkheidsre­ferendum gehouden, waarbij de Spaanse politie hard optrad en tientallen gewonden vielen. Een meerderhei­d stemde voor afscheidin­g van Spanje, maar Madrid weigerde de stemming te erkennen omdat volgens de Spaanse regering de stemming illegaal was. Na het referendum ontstond een conflict tussen de Spaanse en de Catalaanse regering. Toen ze na 1 oktober niet tot een overeenkom­st konden komen, riep Puigdemont op 27 oktober de onafhankel­ijkheid uit. Madrid reageerde door de controle over Catalonië over te nemen.

Het dagelijkse bestuur werd op non-actief gesteld en veel belangrijk­e separatist­ische politici, onder wie Puigdemont, werden vervolgd door de Spaanse regering. Een aantal werden opgepakt, maar de voormalige leider vluchtte met vijf anderen naar België. Puigdemont werd in maart door de Duitse politie aangehoude­n, maar uiteindeli­jk is hij niet overgeleve­rd aan Spanje.

Afgelopen juni nam de Catalaanse regering, onder leiding van de nieuw gekozen regiopremi­er Quim Torra, de controle in Catalonië weer over van Madrid.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname