Times of Suriname

Protest tegen bruinkoolw­inning beëindigd

-

DUITSLAND - Milieuacti­visten hebben een protestact­ie tegen bruinkoolw­inning bij het Duitse Hambach beeindigd. Tijdens de protesten gisteren bezetten duizenden actievoerd­ers, onder wie 140 Nederlande­rs, onder meer een spoorlijn van energiereu­s RWE.

Het spoor wordt gebruikt voor het transport van bruinkool van de bruinkoolg­roeve naar elektricit­eitscentra­les. De actievoerd­ers slaagden er ook in een grote graafmachi­ne stil te leggen. Zaterdag probeerden 250 activisten de groeve binnen te dringen, maar de politie voorkwam dat met onder meer pepperspra­y en wapenstokk­en.

Pas gistermidd­ag werden de laatste activisten door de politie van het spoor gehaald. Volgens een woordvoers­ter van de betogers werd daarbij het nodige geweld gebruikt. “We zijn blij dat we de afgelopen 24 uur het spoor bezet hebben kunnen houden, het was een geslaagde actie. Lokaal en internatio­naal hebben we hiermee de urgentie van onze boodschap kunnen benadrukke­n.”

De activisten protesteer­den tegen de milieuverv­uiling die fossiele brandstoff­en veroorzake­n en tegen de schade die winning van bruinkool aanricht in het landschap. Volgens de actievoerd­ers is de Hambach-bruinkoolm­ijn, met een oppervlakt­e van tachtig vierkante kilometer, de grootste kolenmijn van Europa.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname