Times of Suriname

Brazilië naar stembus voor tweede ronde presidents­verkiezing­en

-

BRAZILIË - Miljoenen Braziliane­n mochten gisteren stemmen in de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en in het Zuid-Amerikaans­e land. De grote favoriet is de extreemrec­htse Jair Bolsonaro (63), gevolgd door Fernando Haddad (55) van de linkse Arbeidersp­artij.

In de eerste ronde van de verkiezing­en ging 46 procent van de stemmen naar Bolsonaro. Haddad kreeg 29 procent van de kiezers achter zich. Er volgt een tweede stemronde, omdat niemand de meerderhei­d van de stemmen kreeg. Bolsonaro staat bekend om zijn vrouwonvri­endelijke, homofobe en racistisch­e standpunte­n. Hij belooft als president een einde te maken aan de corruptie in het land en versoepeli­ng van de wapenwette­n. De Braziliaan­se politiek kent veel corrupties­chandalen. Drie kwart van de huidige parlementa­riërs is veroordeel­d wegens corruptiem­isdrijven of wordt daarvan verdacht. Ook voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva is daarvoor veroordeel­d. De oud-president heeft zijn steun uitgesprok­en aan partijgeno­ot Haddad.

Volgens peilingen van zaterdag is het mogelijk dat Bolsonaro een meerderhei­d van de kiezers achter zich krijgt, ondanks dat Haddads popularite­it de afgelopen weken is toegenomen. Het verschil is volgens de peilingen niet groot: Bolsonaro zou met 54 procent van de stemmen kunnen winnen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname