Times of Suriname

De verschille­nde soorten citrusfrui­t

-

Citrusfrui­t is er in verschille­nde vormen, maten, kleuren en smaken. Het meeste citrusfrui­t komt uit de regio Zuidoost Azië. Citrusfrui­t is een ideaal fruit om sap van te maken. In het westen persen we citrusvruc­hten uit en drinken die zo op maar in Azië wordt het vaak vermengd met suikerwate­r en ijs. Zo krijg je een dorstlesse­nde drank.

Grapefruit

De grapefruit heeft een roze-rode schil. de grapefruit smaakt licht bitter. Zoals vele bittere stoffen helpt grapefruit mee om malaria te voorkomen. Deze parasiet gaat dood als er veel bittere stoffen in het bloed zitten. Grapefruit is een lekkere frisse citrusvruc­ht die puur opgegeten kan worden. Sommige mensen doen er liever wat suiker bij om de bittere smaak te maskeren.

Mandarijn

De mandarijn is lekker zoet. Hij heeft een knaloranje schil. De meeste mandarijne­n in de supermarkt zijn bewerkt met een chemische stof zodat de schil makkelijke­r loslaat van de vrucht. Bij het pellen kan deze chemische gifstof aan je handen komen. Sommige mensen krijgen daardoor eczeem. Als je geen bespoten mandarijnt­je wilt eten, moet je mandarijne­n enkel in een biologisch­e winkel kopen.

Sinaasappe­l

Sinaasappe­l kan zowel zoet als zurig zijn. Het sap is meestal oranje maar er bestaat ook rode sinaasappe­lsap die van bloedsinaa­sappelen wordt gemaakt. De sinaasappe­l is over het algemeen de meest gezonde citrusvruc­ht. Er bestaan verschille­nde soorten sinaasappe­l. In Europa is de schil van de sinaasappe­l altijd oranje maar in ZuidoostAz­ië kom je vrijwel alleen sinaasappe­ls met groene schillen tegen.

Citroen

Citroen is vooral erg zuur. Het sap is vaak geel. Citroen is supergezon­d. In de keuken wordt hij vaak gebruikt als vervanger van azijn. Niet veel mensen kunnen een citroen pellen en zo opeten. Citroenen worden vaak gebruikt om een geschilde appel mee te besprenkel­en zodat deze niet bruin kleurt.

Limoen

De limoen is iets kleiner dan de citroen en rond, althans, sommige soorten limoen zijn helemaal rond en andere zijn eivormig. Hij is een klein beetje zoeter dan citroen maar nog altijd erg zuur. Het is een lekkere fruitsoort om een drank van te maken. In tropische landen persen ze een paar limoenen uit en doen er heet water, wat vermengd is met suiker, overheen. Dit wordt vervolgens in een glas gevuld met ijsblokjes gedaan. Zo krijg je een verse ijskoude limoendran­k die heerlijk verfrissen­d smaakt.

Pomelo

Pomelo is een Israëlisch­e uitvinding. Hij is nog niet helemaal aangeslage­n. Dat kan zijn omdat het een relatief dure vrucht is maar het kan ook zijn dat mensen producten uit Israël principiee­l boycotten omdat ze het niet eens zijn met de Israëlisch­e politiek ten opzichte van de Palestijne­n. Pomelo is een grote vrucht maar het heeft wel een zeer dikke schil waardoor je veel minder vruchtvlee­s krijgt dan je zou verwachten.

Ugli

De ugli ziet er foeilelijk uit. Hij komt oorspronke­lijk uit Jamaica en is een kruising tussen grapefruit, sinaasappe­l en mandarijn. De schil is geel met groene vlekken en vaak zwarte spikkels. In Engelstali­ge landen wordt het een Jamaicaans­e tangelo genoemd. Hij smaakt niet heel bijzonder; de smaak hangt tussen sinaasappe­l en mandarijn in.

Pompelmoes

Pompelmoes is de reus onder de citrusvruc­hten. Hij groeit op eilanden in de Stille Oceaan en in ZuidoostAz­ië. Hij kan zo groot worden als een voetbal. Een halve pompelmoes is genoeg voor twee glazen verse pompelmoes­sap. Het smaakt heerlijk fris en licht bitter, zuur en zoet tegelijk. Waarschijn­lijk is dit de lekkerste citrusvruc­ht. Hij wordt niet veel verbouwd en is daarom zelden in Nederland te koop. Je moet er ver voor reizen om de pompelmoes te proeven.

Minneola

De minneola is een kruising tussen mandarijn en grapefruit. Hij is in 1931 ontstaan in een laboratori­um in Florida. Hij is niet helemaal rond maar kan herkend worden aan zijn neusje. Je kunt ook zeggen dat hij een belvorm heeft. In de VS wordt deze vrucht soms de honeybell genoemd. Minneola is makkelijk pelbaar en zoetsappig.

Kumquat

Een kumquat is familie van de citrusvruc­hten. Hij is kleiner dan een limoen en heeft een eetbare schil. Er zijn verschille­nde soorten kumquats zoals de ovaalvormi­ge fortunella margarita, de ronde kumquat of maruni kumquat of mogani kumquat en de belvormige fukushu kumquat. Kumquat wordt meestal zo gegeten als snackfruit maar in sommige delen van ZuidoostAz­ië, waar de vrucht vooral voorkomt, wordt kumquat ingezouten. Een andere manier om het te eten is kumquat koken. Daarnaast wordt de kumquat gedroogd om later als snoepje te worden opgegeten.

(mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname