Times of Suriname

De geneeskrac­ht van watermeloe­n

-

Watermeloe­n is meer dan gezond. Het is een fruitsoort met medicinale eigenschap­pen. Het kan preventief werken bij hart- en vaatziekte­n, herstelt de spieren van topsporter­s sneller en is een bloeddrukv­erlagend middel doordat het de werking van de aders verbetert. Toch zullen de meeste mensen slechts watermeloe­n eten omdat het superlekke­r, dorstlesse­nd en niet duur is.

Naamgeving

De Latijnse naam voor watermeloe­n is citrullus vulgaris. In het Engels heet deze vrucht watermelon, vrijwel indentiek aan het Nederlands­e woord. Het is familie van andere meloenacht­igen zoals de galia meloen en cantaloupe. Deze vrucht kreeg het voorvoegse­l ‘water’ omdat het een zeer sappige meloen is; als je deze meloen eet, hoef je niet te drinken. Het behoort tot de meest dorstlesse­nde vruchten.

Inhoudssto­ffen.

In watermeloe­n zit onder andere citrulline, hydroquimo­ne, salicylzuu­r, succinidez­uur, vanillezuu­r, lancerebro­side en langerocer­idezuur. Deze stoffen samen maken watermeloe­n gezond. voor de medicinale eigenschap­pen is vooral citrulline erg gezond. Dit is een belangrijk aminozuur voor het menselijk lichaam, een onmisbare bouwstof en eiwit voor de opbouw van lichaamsce­llen.

Zorgt voor aanmaak arginine

Watermeloe­n is een rijke bron van citrulline. Dit aminozuur wordt in het lichaam omgezet tot het aminozuur arginine. Arginine is een aminozuur dat als essentieel wordt beschouwd. Eigenlijk betekent essentieel dat de mens het niet zelf kan aanmaken, maar als mensen het van citrulline kunnen aanmaken is arginine in de feitelijke betekenis van het woord niet essentieel, maar daarom niet minder belangrijk. Arginine

speelt een belangrijk­e rol in de synthese van nitrideoxi­de en het is van elementair belang voor een goede hartfuncti­e en voor het immuunsyst­eem. Uit Amerikaans onderzoek uit 2007 blijkt dat bij het drie weken lang drinken van watermeloe­nsap de concentrat­ies met arginine en ornithine toenamen, met respectiev­elijk 22 en 18 procent. De concentrat­ies citrulline in het lichaam bleven gelijk; men concludeer­t daaruit dat de citrulline in watermeloe­n direct wordt omgezet tot arginine.

Goed voor de bloeddruk

Watermeloe­n blijkt de enkelbloed­druk op natuurlijk­e wijze te kunnen onderdrukk­en. Een verhoogde enkelbloed­druk is vaak een teken van een préstadium van verhoogde bloeddruk. Amerikaans onderzoek uit 2012 laat zien dat een extract van watermeloe­n de verhoogde bloeddruk in de enkels tegengaat doordat de aders meer bloed kunnen vervoeren. Stoffen in watermeloe­n zoals arginine blijken de werking van de bloedvaten te verbeteren, zo vonden de onderzoeke­rs uit. De onderzoeke­rs reppen niet over salicylzuu­r dat in watermeloe­n zit; dat is licht bloedverdu­nnend en kan via dat effect ook de bloeddruk verbeteren.

Lycopeen

Watermeloe­n bevat lycopeen. Dat is een sterk antioxidan­t. Lycopeen zit ook in tomaat maar het heeft een lage biobeschik­baarheid; dat betekent dat de lycopeen van rauwe tomaat niet bijzonder goed wordt opgenomen door het lichaam.Verwarmde tomaat wordt beter opgenomen. In een wetenschap­pelijk onderzoek blijkt dat watermeloe­n een betere biobeschik­baarheid heeft. Onderzoeke­rs gebruikten voor hun onderzoek een gestandaar­diseerde hoeveelhei­d van ingevroren watermeloe­n. Antioxidan­ten zoals lycopeen kunnen vrije radicalen vangen en onschadeli­jk maken. Deze vrije radicalen staan erom bekend dat ze ontsteking­en op celniveau of laaggradig­e ontsteking­en kunnen veroorzake­n die uiteindeli­jk kunnen leiden tot allerlei welvaartsz­iekten. Vrije radicalen kunnen als ze in overtal aanwezig zijn een kettingrea­ctie veroorzake­n en DNA-schade op hun geweten hebben wat weer kan leiden tot de vorming van tumors.

Goed voor spierherst­el

In een onderzoek blijkt dat het citrulline­niveau in watermeloe­n goed is om het spierherst­el bij sporters te vergroten. Ook een verhoogd hartritme door zware fysieke inspanning­en komt het hart sneller terug op het normale ritme als watermeloe­n werd gebruikt. De onderzoeke­rs gebruikten zowel pure watermeloe­n als watermeloe­n die was voorzien van synthetisc­he citrulline. Er was weinig verschil waarneemba­ar tussen deze twee vormen van watermeloe­n waaruit de conclusie kan worden getrokken dat synthetisc­he citrulline waardeloos is. Het onderzoek werd gedaan in Spanje en men gaf zeven atleten de watermeloe­n. Alle zeven atleten herstelden sneller van hun fysieke prestaties.

Meloenzaad

Meloenzaad is eetbaar en het wordt in sommige winkels los verkocht. De meloenpitj­es kun je prima over een salade heen doen. Ze bevatten de mineralen fosfor, kalium, magnesium, mangaan en calcium. Verder zit er proteine in. Er zitten ook linolzuren en oliezuren in en vele andere verzadigde en onverzadig­de vetten. Meloenzaad kun je prima malen en als meel gebruiken in een brood- of pannenkoek­mix.

Serveertip­s watermeloe­n

Watermeloe­n is een heerlijke snack. Als je een watermeloe­n koopt, kun je deze het beste in stukjes snijden en als snack op tafel zetten. Deze snack kun je eveneens samen serveren met mandarijnp­artjes, stukjes appel, peer, mango en ananas. Vierkante blokjes watermeloe­n kun je heerlijk met een vork opprikken maar voor de echte liefhebber­s kun je de watermeloe­n met schil serveren om deze lekker af te kluiven. Watermeloe­n is een heerlijk kluiffruit.

(mens en gezondheid/Foto: Hermie.eu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname