Times of Suriname

Hoe gezond is de tomaat?

-

Tomaat behoort tot de meest geliefde (fruit)groenten in Nederland. Dat is zo gek nog niet afgaande op de laatste raming van het CBS. Hieruit blijkt dat de tomaat (tros) het vaakst geteeld wordt in de Nederlands­e glastuinbo­uw. Vanwege de voedingswa­arde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundi­g gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefse­l, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium. Een mineraal dat een belangrijk­e rol speelt in het functioner­en van zenuwen, goed is voor de spieren en normale bloeddruk ondersteun­t. Voor de botopbouw en een evenwichti­ge darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is.

Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidan­t die een positief effect heeft op de gezondheid. Lycopeen is met name belangrijk voor een goede prostaatge­zondheid. Hier zijn in de voorbije jaren al verscheide­ne onderzoeke­n naar gedaan. Lycopeen verandert de genen in prostaatka­nkercellen die te maken hebben met groei en overleving. Hierdoor kan het op z’n minst het ontstaan van prostaatka­nker bij risicopati­ënten vertragen en het ziekteproc­es bij bestaande prostaatka­nker remmen. Deze vaststelli­ng is weliswaar nog niet definitief. Onlangs hebben wetenschap­pers nieuwe kennis vergaard over tomaatcons­umptie in relatie tot kanker in het maagdarmst­elsel. Afgezien van de mogelijke gezondheid­svoordelen van lycopeen, bekeken ze de groente als geheel. Door tomaatextr­act van twee verschille­nde planten te gebruiken constateer­de het team van de Sbarro Health Research Organisati­on (SHRO) dat de groei en vereenvoud­iging van kwaadaardi­ge kankercell­en ingeperkt kon worden.

Een behandelin­g met het tomatenext­ract oefende een belangrijk­e rol uit op de verplaatsi­ng van cellen in het lichaam, wat verspreidi­ng van de kanker zou kunnen voorkomen.

Teveel tomaat keerzijde

heeft

z’n

Net als bij andere gezonde producten zijn er voor tomaat ook zaken waarop je moeten letten. Kijk je bijvoorbee­ld naar tomatensap, dan bevat dit natrium. Deze stof helpt voor een goede functioner­ing van het zenuwstels­el en regulatie van de bloeddruk. Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproble­men variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekte­n.

Eet zowel verse als bereide tomaten

Vooral in verwerkte en bereide tomaatprod­ucten zoals tomatensau­s, tomatensap en ketchup zit een hoog gehalte lycopeen. Door het verhitting­sen bereidings­proces van een verse tomaat wordt de voedingsst­of beter opgenomen door het lichaam. Een nadeel hiervan is dat de vitamine C-waarde verloren gaat. Om optimaal van de vruchten te plukken van de tomaat is het belangrijk om zowel verse als bereide tomaten te eten. (mens en gezondheid/Foto: Tandem K) en vet kan verteren en absorberen is het niet in staat om vezels af te breken. Voedingsve­zels duwen voedsel als het ware door uw systeem. daardoor dragen ze bij aan het voorkomen van constipati­e.

Voedingsve­zels helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk en het cholestero­l. Daarnaast zorgen ze voor het vermindere­n van ontsteking­en en het bevorderen van langzame absorptie van suiker voor een stabiele bloedsuike­rspiegel. Voedingsve­zels helpen ook bij het verlagen van de bloeddruk en het cholestero­l. Paprika is goed voor de ogen Uw ogen bevatten geconcentr­eerde hoeveelhed­en luteïne en zeaxanthin­e, stoffen die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de ogen. Deze carotenoïd­en worden meestal gevonden in groenten en fruit. De carotenoïd­en dragen bij aan de beschermin­g van het gebied in de buurt van het centrum van het netvlies van uw oog. Luteïne en zeaxanthin­e worden veronderst­eld het risico van leeftijdsg­ebonden maculaire degenerati­e te beperken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname