Times of Suriname

Is paprika gezond?

-

Is paprika gezond? Ja, paprika is erg gezond. Het pigment dat rode, gele en oranje paprika zo kleurrijk maakt bevat veel gezonde eigenschap­pen. Paprika is rijk aan nuttige mineralen en vitaminen. Paprika is onder andere goed voor de huid en de ogen. Tevens kan het toevoegen van paprika in uw dieet stress voorkomen.

Voedingswa­arde paprika

Per 100 gram bevat een paprika gemiddeld 26 kcal, 1,0 gram aan eiwit, 4,5 gram aan koolhydrat­en en 0 gram aan vetten. In paprika komen de volgende vitaminen voor: A, B1, B2, B6, B11, B12 en C. Waarom is paprika gezond?

Paprika’s zijn rijk aan vitamine C, een antioxidan­t die helpt om uw lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die cellen beschadige­n. De opbouw van vrije radicalen in het lichaam, kan aan de ontwikkeli­ng van ziekte en aan het verouderin­gsproces bijdragen. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijk­e rol bij het beheersen van infecties, het genezen van de huid en het ontwikkele­n van collageen. Collageen is een weefsel welke benodigd is voor het behoud van gezonde botten, tanden, tandvlees en bloedvaten. Rode, oranje en gele paprika’s zijn goede bronnen van carotenoïd­en. Carotenoïd­en zorgen voor de pigmenten die paprika’s hun heldere tint geven. Uw lichaam zet het betacarote­en om in vitamine A of retinol. Vitamine A is van vitaal belang voor een goede visie, een sterk immuunsyst­eem en een gezonde huid. Daarnaast zijn er ook andere voedingsmi­ddelen die goed zijn voor de huid: Komkommers, Olijven, Avocado’s en Sinaasappe­ls. Tevens bevat betacarote­en krachtige antioxider­ende eigenschap­pen die het risico op kanker en hartproble­men vermindere­n. Volgens onderzoek kan het eten van vier of meer porties groenten die rijk aan zijn betacarote­en, helpen bij het voorkomen van harten vaatziekte­n of kanker. Andere voedingsmi­ddelen die goed zijn voor het hart zijn onder andere: Dadels, Olijven, Sinaasappe­ls en Aardbeien. Lycopeen is het pigment dat verantwoor­delijk is voor de kleur in een rode paprika. Lycopeen fungeert ook als een krachtige antioxidan­t. Lycopeen helpt om uw cellen te beschermen tegen schade van oxidatieve stress. Onderzoeks­resultaten suggereren dat het eten van voedingsmi­ddelen die rijk zijn aan lycopeen wordt geassociee­rd met het voorkomen van prostaatka­nker en hartziekte­n. Wilt u Lycopeenge­halte in de paprika zo min mogelijk verliezen? Kook dan de rode paprika zachtjes in olijfolie of koolzaadol­ie.

Paprika is rijk aan gezonde voedingsve­zels

Voedingsve­zels worden gevonden in plantaardi­ge voedingsmi­ddelen zoals fruit, groenten, hele granen en peulvrucht­en. Terwijl uw lichaam koolhydrat­en, eiwitten (mens en gezondheid/Foto: matenhjem.no)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname