Times of Suriname

Jeugdzorgi­nstelling in Heerhugowa­ard sleept 18 gemeenten voor rechter

-

HEERHUGOWA­ARD - Jeugdzorgi­nstelling Transferiu­m in Heerhugowa­ard sleept achttien gemeenten voor de rechter, omdat honderd kwetsbare jongeren voor behandelin­g mogelijk naar een andere regio zouden moeten door een openbare aanbestedi­ng. In de gesloten jeugdzorgi­nstelling zitten jongeren met zeer ernstige problemen, zoals zelfdestru­ctie, agressie en verslaving. Ze ontvangen de zwaarste vorm van jeugdzorg, omdat ze zonder behandelin­g een risico voor zichzelf en hun omgeving zijn.

Na het overhevele­n van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen deze gemeenten kiezen om via een openbare aanbestedi­ng te bepalen wie deze zorg mag geven. De aanbestedi­ng is voorlopig gegund aan jeugdhulpv­erlener Horizon, die op dit moment geen gesloten jeugdzorgi­nstelling heeft in de regio. “Het kan niet zo zijn dat een papieren aanbestedi­ng de in tien jaar opgebouwde kennis en expertise in één klap vernietigt”, zegt Vrank Post, directeur van Transferiu­m.

“De rust, het veiligheid­sgevoel en het vertrouwen dat jongeren in de gesloten jeugdzorg zo hard nodig hebben, wordt hiermee weggehaald”, aldus Post. Hij vindt dat jongeren in de jeugdzorg nooit onderwerp van aanbestedi­ng mogen zijn. “We moeten in het belang van het kind denken in plaats van de marktwerki­ng.”

De dagvaardin­g, die is gestuurd naar gemeenten in de regio’s Alkmaar, WestFriesl­and en de Kop van Noord-Holland, is dan ook in bredere zin bedoeld voor elke toekomstig­e jongere in de gesloten jeugdzorg.

Als de zorgtaak wordt gegund aan Horizon vreest Transferiu­m, de enige gesloten jeugdzorgi­nstelling in het noordelijk­e deel van NoordHolla­nd, ook voor sluiting. Dit terwijl de instelling nauw samenwerkt met andere jeugdhulpi­nstellinge­n in de regio. “De consequent­ies zijn enorm en onomkeerba­ar”, stelt Post. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname