Times of Suriname

Raad onderzoekt patiëntvei­ligheid na faillissem­ent ziekenhuiz­en

-

SLOTERVAAR­T - De Onder zoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een onderzoek naar de manier waarop afgelopen week is omgegaan met de patiëntvei­ligheid bij het faillissem­ent van het Slotervaar­tziekenhui­s en de IJsselmeer­ziekenhuiz­en. De OVV wil nagaan hoe het belang van de patiënten is gewogen voor en tijdens het faillissem­entsproces. “In de komende weken zal een precieze focus van het onderzoek worden bepaald”, aldus de raad gisteren.

Afgelopen vrijdag moesten alle patiënten in Slotervaar­t voor 15.00 uur het failliete ziekenhuis uit. Zo’n vijftig patiënten werden per ambulance overgeplaa­tst naar omliggende ziekenhuiz­en. Volgens zorgmedewe­rkers werd dit door veel patiënten als zwaar belastend ervaren. Volgens het ziekenhuis moesten de patiënten snel worden overgeplaa­tst of naar huis, omdat er niet genoeg personeel was voor de operatieka­mer en intensive care. Dit zou komen doordat veel gespeciali­seerd personeel geen vast contract had.

Mogelijk krijgen de ziekenhuiz­en in Amsterdam en Flevoland een doorstart. De curatoren van beide ziekenhuiz­en zijn momenteel in gesprek met meerdere overnameka­ndidaten. De IJsselmeer­ziekenhuiz­en bestaan uit de ziekenhuiz­en MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en een verloskund­igenprakti­jk in Lelystad. De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister Bruno Bruins (Medische Zorg) over de faillissem­enten. Alle partijen in de Kamer willen uitleg hoe het zover heeft kunnen komen. Minister Bruins zei eerder op de dag tijdens het vragenuur dat ook hij verrast was over de snelheid van het faillissem­ent.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname