Times of Suriname

Noorwegen noemt Iraans aanslagpla­n in Denemarken onacceptab­el

-

NOORWEGEN - De Noorse minister van Buitenland­se Zaken Ine Eriksen Soereide heeft in een gesprek met de Iraanse ambassadeu­r gezegd dat het plan van Iran om een aanslag te plegen op een man in Denemarken onacceptab­el is.

Noorwegen heeft de Iraanse ambassadeu­r op het matje geroepen vanwege het vermeende aanslagpla­n in Denemarken waarvoor een Noor met een Iraanse achtergron­d is aangehoude­n. Dinsdag werd bekend dat Denemarken denkt dat een Iraanse geheime dienst een aanslag wilde plegen en dat de Iraanse regering daar achter zou zitten.

De ambassadeu­r werd ter verantwoor­ding geroepen door Noorwegen, omdat een Noor met Iraanse achtergron­d op 21 oktober werd aangehoude­n in Denemarken vanwege betrokkenh­eid bij de zaak. Volgens Denemarken wilde de Iraanse geheime dienst het hoofd van de Deense afdeling van de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) doodmaken.

Iran ontkent dat er sprake was van een plan om iemand te doden.

In 2017 werd de leider van de Nederlands­e afdeling van ASMLA voor zijn huis in Den Haag doodgescho­ten. Volgens zijn familie is hij gedood door medewerker­s van de Iraanse geheime dienst. De ASMLA strijdt voor onafhankel­ijkheid van de provincie Khoezistan (Ahwaz), die in het westen van Iran tegen de Iraakse grens ligt. De rebellen worden door de Iraanse regering gezien als een terroristi­sche organisati­e.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname