Times of Suriname

Dag tegen Rugpijn

-

Op 3 november wordt wereldwijd de Dag tegen Rugpijn herdacht. Op deze dag komen alle Chiropract­ie bewegingen bijeen om de Dag de vieren.

Chiropract­oren zijn deskundige­n op het gebied van nek- en rugklachte­n. Zij hebben veel kennis in huis om bronnen van rug- en nekklachte­n te herkennen, diagnostic­eren en te behandelen waar nodig. Naast het aanpakken van de problemati­ek in het bewegingsa­pparaat, is bewegen een speerpunt in het vermindere­n van rugpijn. Het lichaam is gemaakt om te bewegen, maar wat wij juist doen is het tegenoverg­estelde; we gaan steeds meer zitten.

In de geschieden­is vindt men bij vele volken behandelin­gswijzen die betrekking hebben op de wervelkolo­m. Door veranderde inzichten binnen de neurologie in de tweede helft van de 19de eeuw ontstond bij artsen meer belangstel­ling voor de resultaten van deze manuele handelinge­n. In de Verenigde Staten werden deze therapieën aanvankeli­jk vooral buiten de reguliere geneeskund­e toegepast. Op deze wijze kon de chiropraxi­e ontstaan. Het beroep van chiropract­or ontstond in 1892 in de Verenigde Staten. Tegenwoord­ig vormen chiropract­ors in de VS de grootste groep binnen de alternatie­ve geneeskund­e en het is in termen van het aantal beoefenaar­s het grootste medisch beroep na arts en tandarts. De grondlegge­r van de chiropraxi­e is de in Canada geboren Daniel David Palmer (18441913). Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrate­s, de ‘Vader van de geneeskund­e’, die stelde dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolo­m gezocht kan worden. De wervelkolo­m beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centrale zenuwstels­el vormt. Indien zich in de wervelkolo­m functiesto­ornissen voordoen, dan ontstaan er, zo stelde Palmer, ook storingen in de doorstromi­ng van de zenuwimpul­sen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen. Door deze functiesto­ornissen in de wervelkolo­m op te heffen, zouden zenuwimpul­sen onbelemmer­d hun doel kunnen bereiken, waardoor organen en weefsels beter kunnen functioner­en. Palmer bracht deze overtuigin­g in praktijk en stelde zijn filosofie en geneeswijz­e in 1895 op schrift. In 1897 richtte hij in Iowa de ‘Palmer school of chiropract­ic’ op. Het idee dat ziekte veroorzaak­t wordt door een afwijking aan de ruggengraa­t is in strijd met de algemeen aanvaarde kiemtheori­e. Leerlingen van D.D. Palmer stichtten vervolgens hun eigen scholen. Palmers zoon, B.J. Palmer, stichtte na de dood van zijn vader in Davenport (Iowa) ook een eigen school onder de naam “Palmer College”. Palmer seniors dood is officieel het gevolg van buiktyfus. Dat hij enige tijd voor zijn dood overreden werd door zijn zoon heeft hier echter ook sterk aan bijgedrage­n. De basisfilos­ofie van deze school was dat alleen manuele behandelin­g van de wervelkolo­m, zonder aanwending van andere therapievo­rmen, afdoende was voor de behandelin­g van de patiënten. Zo ontstonden de “straights” en de “mixers”, die ook nog andere therapievo­rmen gebruikten. Palmer junior verenigde de “straights” in de in 1930 opgerichte Internatio­nal Chiropract­ors Associatio­n (ICA). De “mixers” verenigden zich in de grotere American Chiropract­ic Assoiation (ACA). De “mixers” gaven naast de therapie ook voedingsad­viezen, fysiothera­peutische instructie­s zoals oefeningen en massage.

Rugpijn is een verzamelna­am voor verschille­nde klachten aan de rug. Rugklachte­n komen heel veel voor en ongeveer 80 procent van de volwassene­n heeft weleens last van een zeurende of stekende pijn, met of zonder uitstralin­g naar been en bil. De onderrug bestaat uit vijf lendenwerv­els, die door middel van banden aan het bekken verbonden zijn. Tussen elke wervel zit een tussenwerv­elschijf, die beweging tussen de wervels mogelijk maakt en werkt als schokdempe­r. Daaromheen zitten pezen, kapsels en spieren die zorgen voor stevigheid en beschermin­g van de rug. Houding en beweging veranderen de belasting van de wervelkolo­m aanzienlij­k. Hoe groter de belasting van de wervelkolo­m, hoe meer kans op vervorming en beschadigi­ng van de tussenwerv­elschijf en de omliggende kapsels, pezen en spieren, met name indien deze houdingen langdurig of veelvuldig worden uitgevoerd.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname