Times of Suriname

Rechter beslist 4 december over faillissem­ent Akkoord InterCarib­bean doorslagge­vend voor InselAir

-

WILLEMSTAD - De intrekking van de surseance van betaling van InselAir zal op 4 december worden behandeld door de rechter, indien er geen akkoord wordt bereikt tussen InselAir en InterCarib­bean of indien het akkoord niet wordt aangenomen door de crediteure­n. Dat oordeel heeft de rechter dinsdag geveld.

In de beschikkin­g van het Gerecht in Eerste Aanleg van 30 oktober staat dat de rechter tijdens de volgende zitting over het akkoord in beraad zal gaan. Dinsdag was het eerste meetmoment na de crediteure­nvergaderi­ng van 31 augustus. Tijdens deze zitting werd de surseance na stemming verlengd met anderhalf jaar, mits aan een aantal voorwaarde­n wordt voldaan. InselAir dient ten eerste volledig aan alle lopende verplichti­ngen te voldoen, inclusief de verschuldi­gde belastinge­n en leasetermi­jnen. Ook dienen de tijdens de surseance opgebouwde nieuwe schulden tot en met augustus te worden weggewerkt( betaald of kwijtgesch­olden), of in elk geval achtergest­eld bij de vorderinge­n van de concurrent­e crediteure­n, zoals dat ook met de nieuwe belastings­chulden tot heden is gebeurd.

Bewindvoer­der Rogier van den Heuvel liet in het vijfde openbare verslag inzake de surseance van betaling weten dat de luchtvaart­maatschapp­ij ondanks de bezuinigin­gsmaatrege­len nog altijd niet voldoet aan de door de rechter gestelde voorwaarde­n. Hij verklaarde echter ook dat de onderhande­lingen met InterCarib­bean desondanks tot een onherroepe­lijk aanbod hebben geleid, dat uitzicht biedt op verkoop van InselAir tegen beschikbaa­rstelling van een bedrag dat overeenkom­t met een reële waarde van de vennootsch­ap. Dit aanbod heeft vorm gekregen in een voorstel voor een Heads of Agreement.

Op dit moment wordt nog onderhande­ld over een aantal voorwaarde­n. Hierboven is opgemerkt dat het aanbod onherroepe­lijk is. Voorwaarde is wel dat uiterlijk eind november een crediteure­nvergaderi­ng zal worden belegd. Dat laatste is ook wel nodig, gezien de zeer precaire liquiditei­tspositie van de vennootsch­ap. Er zal dus snel tot een overeenkom­st gekomen moeten worden”, aldus Van den Heuvel. De bewindvoer­der verklaarde ten slotte dat de One Laser Group uit Miami ook nog bereid zal zijn om haar eerdere bod te herhalen, maar dit neemt niet weg dat het bod nog steeds niet voldoet aan de voorwaarde­n van voldoende waarborgin­g. Het verslag is op 29 oktober gepublicee­rd.

Bestuursvo­orzitter Lars Brabander zie in een eerder interview met de krant Amigoe dat de directie van de maatschapp­ij er alles aan doet om de luchtvaart­maatschapp­ij rendabel te maken. Ook hij beaamde echter dat het een vereiste is dat er op korte termijn een strategisc­he partner komt om de crediteure­n een rendabel voorstel te kunnen bieden.

(Amigoe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname