Times of Suriname

Nieuw-Caledonië stemt over onafhankel­ijkheid

-

- Nieuw Caledonië stemt zondag in een referendum over onafhankel­ijkheid van Frankrijk. Ongeveer 175.000 inwoners van de archipel in de Stille Oceaan mogen stemmen. De sterkste pleitbezor­gers voor onafhankel­ijkheid zijn de Kanaken, de oorspronke­lijke bewoners. Zij wachten al meer dan drie decennia op het referendum.

Uit onderzoeke­n blijkt echter dat een meerderhei­d tegen onafhankel­ijkheid is. Volgens deze gegevens is meer dan 60 procent van de Nieuw-Caledoniër­s er voorstande­r van dat de archipel bij Frankrijk blijft. Sommige ‘Caldoches’, zoals de immigrante­n uit Europa worden genoemd, vrezen onrust als ze zondag nee zeggen. Frankrijk heeft het aantal veiligheid­stroepen op de archipel verhoogd.

De eilanden kwamen in 1853 in bezit van Parijs en werden aanvankeli­jk gebruikt als gevangenis­eiland. In totaal wonen er ruim 280.000 mensen, waaronder veel immigrante­n uit andere staten in de Stille Oceaan. De eilanden ontvangen ongeveer jaarlijks miljard euro uit Parijs.

Als de Nieuw-Caledoniër­s zondag nee stemmen, betekent dit overigens niet dat het laatste woord over onafhankel­ijkheid is gezegd. Volgens de afspraken met Parijs mogen er tot 2024 nog twee referenda over dit onderwerp worden gehouden. (De Telegraaf)

een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname