Times of Suriname

Pakistan ontregeld; volkswoede na vrijspraak christelij­ke vrouw

-

PAKISTAN - Boze Pakistaans­e moslims zijn voor de derde dag op rij de straat op gegaan om te demonstrer­en. Ze zijn woedend dat het hooggerech­tshof eerder deze week de christelij­ke vrouw Asia Bibi vrijsprak van het beledigen van de profeet Mohammed.

Van Karachi tot Peshawar liepen er demonstran­ten door de straten. In verschille­nde steden zoals onder meer de hoofdstad Islamabad werden de toegangswe­gen naar het centrum geblokkeer­d. De autoriteit­en lieten de woede op zijn beloop en grepen niet in. Toen een gerucht de ronde deed dat de overheid demonstrat­ies met geweld wilde opbreken, werd dit met klem ontkend door informatie­minister Fawad Chaudry. Ook de strijdkrac­hten houden hun kruit droog, in de hoop dat de situatie uit zichzelf kalmeert.

Niet iedereen is even blij met die laissez-faire-houding. Zo liet premier Sardar Usman Buzdar van de deelstaat Punjab doorscheme­ren dat hij mogelijk toch zal ingrijpen, als de demonstrat­ies de openbare orde bedreigen. In feite is dat nu al het geval in heel Pakistan. Bijna overal bleven scholen en universite­iten gesloten, en veel winkeliers hielden de rolluiken dicht. Overigens worden de demonstran­ten wel tegengewer­kt, door bijvoorbee­ld de mobiele netwerken uit de lucht te halen, zodat ze hun protesten minder goed kunnen coördinere­n.

Tehreek-e-Labbaik, de radicaal-islamitisc­he politieke partij die de leiding heeft genomen bij de demonstrat­ies, wil niet van wijken weten. Er komt volgens de partij pas een eind aan de protesten als de opperrecht­ers zijn ontslagen en Asia Bibi alsnog aan de galg bungelt. “We zijn bereid om te sterven en zo onze liefde voor de profeet te betonen”, aldus een strijdvaar­dige partijleid­er Khadim Hussain Rizvi.

Asia Bibi zelf zit intussen nog altijd vast. De autoriteit­en vinden het land nog te onrustig om haar vrij te laten. De familie van de vrouw is bang dat ze nooit meer veilig in Pakistan kan wonen. “Ze heeft geen andere opties dan het land te verlaten”, zei haar broer James Masih. Zowel Frankrijk als Spanje zou al zijn bereidheid hebben getoond om de vrouw asiel aan te bieden. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname