Times of Suriname

Apple duikt onder 1000 miljard US dollar

-

AMSTERDAM - De Amerikaans­e smartphone­fabrikant Apple heeft in het afgelopen kwartaal met zijn behaalde omzet beter gepresteer­d dan vooraf werd gedacht. De terughoude­nde prognose die het bedrijf naar buiten bracht voor de omzet in het lopende kwartaal, zorgde echter voor een domper.

Apple boekte in het voorbije kwartaal dat liep tot en met september een omzet van 62,9 miljard US dollar, 20% meer in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden vooraf gerekend dat de omzet zou uitkomen op 61,6 miljard US dollar. Met de behaalde omzet over het derde kwartaal versloeg Apple de eigen eerder al opwaarts bijgesteld­e doelstelli­ng tussen 60 miljard US dollar en 62 miljard US dollar. In het voorgaande jaar rapporteer­de het Amerikaans­e techbedrij­f nog een omzet van 52,6 miljard US dollar.

Lagere verwachtin­g

Apple voorziet voor het belangrijk­e laatste kwartaal van het jaar dat de opbrengste­n zullen uitkomen tussen 89 miljard US dollar en 93 miljard US dollar. Vooraf werd door analisten een omzet van 92,8 miljard US dollar voorzien. Het bedrijf meldde in een handelsupd­ate dat in de komende maanden mogelijk niet aan de hooggespan­nen verwachtin­gen kan worden voldaan.

Apple-baas Tim Cook wijst vooral naar de moeilijke omstandigh­eden in opkomende markten. Verder zorgen wisselkoer­seffecten voor een meer bedrukte stemming, terwijl hij ook zijn zorgen uitsprak over de grote vraag naar iPhones en of Apple wel aan die vraag kan voldoen. Winststijg­ing met 40%

Onder de streep kwam de winst bij Apple uit op USD 2,91 per aandeel, 40 procent meer dan een jaar eerder. Analisten dachten dat de winst per aandeel USD 2,78 zou bedragen.

Apple wist in het voorbije kwartaal 46,9 miljoen iPhones te verkopen. Analisten gingen ervan uit dat er 48,4 miljoen iPhones over de toonbank waren gegaan. In de nabeurshan­del werd het aandeel Apple 3 procent lager gezet in reactie op de teleurstel­ling over de vooruitbli­k.

(De Telegraaf/ Foto: Time Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname