Times of Suriname

Logopedist­en testen 800 kinderen

-

PARAMARIBO Logopedist­en zullen in de komende maanden achthonder­d kleuters testen op hun mondelinge taalvaardi­gheid. Dit gebeurt in het kader van het (SLP) in Suriname: Het betreft een internatio­nale samenwerki­ng tussen de Faculteit Humaniora en de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universite­it van Suriname (AdeKUS), Thomas More, België en de Vereniging van Logopedist­en in Suriname (Logosu).

VLIR-South Initiative Evidence Based Speech Language Pathology Laying the foundation of a research culture in SLP.

Ongeveer dertig logopedist­en en logopedies­tudenten zullen vanaf 8 november 2018 het taalbegrip en de taalproduc­tie in de schooltaal evalueren bij kinderen van leerjaar 2, rekening houdend met de meertalige context waarin zij opgroeien. Tot op heden is er in Suriname geen grootschal­ige studie geweest die de mondelinge taalvaardi­gheid en eventuele taalproble­men bij deze leeftijdsg­roep in kaart heeft gebracht.

Dit onderzoek komt er naar aanleiding van een recent behoefte-onderzoek bij leerkracht­en van de basisschoo­l, waaruit blijkt dat zij vaak geconfront­eerd worden met kinderen die problemen hebben met schrifteli­jke taalvaardi­gheden Dit onderzoek was onder leiding van Kirsten Schraeyen in samenwerki­ng met de opleiding Logopedie aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Aangezien de mondelinge taalvaardi­gheid (of hoe een kind de schooltaal begrijpt en kan gebruiken) de basis vormt van de schrifteli­jke taalvaardi­gheid, is het belangrijk het mogelijke kernproble­em bloot te leggen. Aansluiten­d kan er dan gewerkt worden aan een gerichte profession­alisering van scholen. Onderdelen van deze profession­alisering zijn: het stimuleren van een taalrijke klasomgevi­ng, het identifice­ren van mogelijke taalproble­men, het vroegtijdi­g doorverwij­zen naar logopedisc­he hulpverlen­ing om het kind zo alle kansen te geven op een succesvoll­e schoolloop­baan.

Tegelijker­tijd zullen de verzamelde onderzoeks­data gebruikt worden om nieuwe onderzoeks­lijnen uit te zetten met als doel de logopedisc­he hulpverlen­ing in Suriname te optimalise­ren. Concreet te denken aan het ontwikkele­n van klinisch materiaal, geënt op onze meertalige context. Alle tien districten zullen in het onderzoek meegenomen worden. Na de start in Paramaribo en de randdistri­cten trekt de groep verder de districten in.

Het overkoepel­ende doel van deze internatio­nale samenwerki­ng is om de onderzoeks­cultuur van de logopedie in Suriname te stimuleren. Er werd daarom begin 2018 een research unit bij de AdeKUS geïnstalle­erd voor het verrichten van wetenschap­pelijk onderzoek binnen de verschille­nde deelgebied­en van het logopedisc­he vakdomein (spraak, taal, gehoor, stem, slikken). Dit prevalenti­eonderzoek naar de mondelinge taalvaardi­gheden is een eerste concrete actie van de research unit. Parallel aan dit onderzoek bereidt dezelfde research unit zich momenteel voor om verworven spraaken taalstoorn­issen na een CVA (cerebrovas­culair accident of beroerte) in kaart te brengen volgens een vastgelegd multidisci­plinair protocol. De eerste resultaten van beide onderzoeke­n worden verwacht in het voorjaar van 2019.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname