Times of Suriname

Weer patiënten geholpen tijdens orenmissie in SVZ

-

PARAMARIBO - Bij de derde orenmissie van 27 oktober tot en met 2 november zijn er wederom patiënten geholpen in het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Er zijn in totaal veertien patiënten geopereerd, waarbij bij negen patiënten met otoscleros­e een stijgbeuge­l (onderdeel van de gehoorbeen­keten) vervangen werd om beter te kunnen horen. Bij drie patiënten werd het trommelvli­es hersteld, nadat er door herhaaldel­ijke oorontstek­ingen nagenoeg geen trommelvli­es meer over was.

Twee patiënten onderginge­n een ‘sanerende’ ooroperati­e voor verwijderi­ng van ingroeiend­e huid in de schedel, dit is het zogenaamde cholesteat­oom. Bijzonder daarbij is dat de plek waar de huid ingroeide, na het uitboren van het ziekmakend­e weefsel, weer is opgevuld met lichaamsei­gen bot van de patiënt. Deze zogenaamde obliterati­etechniek is internatio­naal ‘state of the art’ en dus naar de laatste stand van de wetenschap. Volgens een persberich­t van het SVZ vond de eerste orenmissie plaats in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in 2016, de tweede in het SVZ in 2017 en de missie van dit jaar was dan ook het vervolg daarvan. Voor de derde orenmissie was KNO-arts Mick Metselaar uit het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam wederom op bezoek in Suriname. Tijdens de eerste missie werden twee dagen geopereerd. In 2017 waren er drie operatieda­gen en bij de missie van dit jaar kon in een werkweek van vijf dagen geopereerd worden. De bereidwill­igheid en een constructi­eve opstelling van iedereen in het SVZ heeft voor het succes gezorgd. Collega-specialist­en hebben volledig belangeloo­s hun operatieda­g afgestaan, zodat deze missie kon plaatsvind­en. De inzet en toewijding van het personeel van de operatieka­mer was onmisbaar en heeft gemaakt dat deze orenmissie nog beter is verlopen dan vorig jaar. Bovengenoe­mde techniek is zo nieuw dat het heden ten dage nog maar in de minderheid van de Nederlands­e oorkliniek­en wordt toegepast. Beide KNO-artsen zijn erg enthousias­t en tevreden dat ze deze techniek in Suriname hebben kunnen toepassen, omdat dit beter is voor de patiënt. Het grote voordeel hiervan is dat de kans erg klein wordt dat het cholesteat­oom terugkomt. De patiënt is na een uitgebreid­ere operatie die ongeveer vijf uur duurt, gevrijwaar­d van heroperati­es. Voorheen werden patiënten veelal meerdere keren vanwege deze aandoening opnieuw geopereerd. Met het uitvoeren van bovenstaan­de operaties in het SVZ heeft de centralisa­tiegedacht­e van de landelijke vakgroep van KNO-artsen in Suriname andermaal gestalte gekregen. Een deel van de patiënten is namelijk afkomstig uit het AZP en het ’s Lands Hospitaal en is door de KNOarts van dat ziekenhuis binnen Suriname doorverwez­en voor deze superspeci­alistische zorg.

 ??  ?? KNO-arts Mick Metselaar uit het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam samen met artsen en andere medewerker­s van het Sint Vincentius Ziekenhuis voerden van 27 oktober tot en met 2 november de derde orenmissie uit.
KNO-arts Mick Metselaar uit het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam samen met artsen en andere medewerker­s van het Sint Vincentius Ziekenhuis voerden van 27 oktober tot en met 2 november de derde orenmissie uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname