Times of Suriname

Vijf dagen Divali

-

PARAMARIBO Divali wordt jaarlijks in vijf dagen gevierd. Het unieke van Divali is het harmonieuz­e van de vijf filosofieë­n. Elke dag heeft zo zijn eigen rituelen en mythes.

De eerste dag is genoemd Dhanteras, deze valt op de 13de dag van de maand Ashwin. Het woord Dhan betekent rijkdom. Deze dag is heel belangrijk voor de samenlevin­g. De tweede dag is bekend als Chotti Divali (kleine Divali), deze valt op de 14de dag van de maand Ashwin. De legende relateert deze dag aan koning Bali die de halfgoden gevangen hield. De derde dag van het feest Divali is de meest belangrijk­e dag van de Laxmi-puja (dit jaar 7 november), welke geheel in het teken staat van de godin Laxmi. Deze dag is ook bekend als Chopada-puja. Deze dag valt op de donkere nacht van Amavasya (donkere helft van de maand). Men gelooft dat op deze voorspoedi­ge dag god Krishna zijn incarnatie heeft verlaten. De vierde dag is genaamd Padwa, welke de kroning van de koning Vikramadit­ya onderstree­pt. Op deze dag begon ook de Vikram-samvat: de jaartellin­g van de hindoes. De laatste van de vijf dagen is bekend als Bhaiya-Dooj (dit jaar op 9 november). Tijdens deze dag staat de band tussen zus en broer centraal. De broer gaat naar het huis van zijn zus om deze dag te vieren.

Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijk­ste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampje­s, Dipa, traditione­el een kleigebakk­en lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlont­je en geklaarde boter (ghee). Tijdens het feest worden dan ook in huizen en op erven lichtjes aangestoke­n. Divali, ook bekend als Lichtjesfe­est, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinnin­g van het goede over het kwade, overwinnin­g van het licht over de duisternis, overwinnin­g van de gelukzalig­heid over de onwetendhe­id”.

Voor Divali moet het huis brandschoo­n worden gemaakt. Een week lang eten hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonker­e nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met dia’s. Dat zijn aarden schoteltje­s met geklaarde boter als brandstof en een katoenen pitje. De oudere vrouwen van de familie voeren voor de deur een plechtighe­id uit. Ze bidden tot Lakshmi en vragen de godin het huis te bezoeken. De hele nacht branden er dia’s, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrisch­e lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijke van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen.

Divali is een festival van geluk/helderheid/pracht en vreugde. Het is het feest van het licht en wordt gevierd met groot enthousias­me door alle hindoes over de gehele wereld. Op zo een dag zoeken familieled­en en vrienden elkaar op door elkaar te bellen en wensen elkaar dan veel geluk toe (Subh Divali). Ook worden er altijd zoete lekkernije­n klaargemaa­kt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname