Times of Suriname

Rechter verbiedt afschieten herten Oostvaarde­rsplassen tot uitspraak

-

LELYSTAD - Van de bestuursre­chter mogen er nog geen edelherten in de Oostvaarde­rsplassen worden geschoten tot ze over twee weken uitspraak doet. Dat besloot de rechter in Lelystad gisteren tijdens de bezwaarpro­cedure tegen de opdracht van de provincie aan Staatsbosb­eheer om honderden dieren te doden.

Bijna zestig procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in natuurgebi­ed Oostvaarde­rsplassen. De provincie Flevoland wil daarom ingrijpen. Vrijdag is een vergunning verleend voor het afschieten van edelherten.

Volgens de laatste cijfers moet Staatsbosb­eheer de komende winter 1.830 edelherten schieten om op de gewenste stand van maximaal 490 dieren te komen. Vijf natuurvere­nigingen tekenden bezwaar aan.

Er zijn alternatie­ve maatregele­n die niet door de provincie zijn onderzocht, stellen de bezwaarmak­ers, zoals anticoncep­tie. Ook een optie is om de wolf tot de Oostvaarde­rsplassen toe te laten, stelt de Faunabesch­erming. De provincie ziet dat niet zitten. “Die wolven jagen de herten dan tegen de hekken aan”, aldus raadsvrouw Liesbeth Schippers. Volgens haar moet er nu geschoten worden wil je opnieuw een winter vol dode dieren voorkomen. Van haast is geen sprake, zei ze. De provincie onderzoekt al twee jaar nieuwe beheersmaa­tregelen.

Harm Niesen is de oprichters een van van

de Faunabesch­erming. Hij meent dat het actief beheren van de kudde zorgt voor het verdwijnen van de zeer schuwe zeearend uit het gebied. “Dat terwijl deze vogel het boegbeeld is van Lelystad.” Veel van de bezwaarmak­ers willen de natuur haar gang laten gaan. Volgens de Dierenbesc­herming is het afschieten een ‘laatste redmiddel’.

“In 2006 stond ik al voor de rechter inzake de Oostvaarde­rsplassen. Er is geen reden nu te beslissen om dieren om zeep te helpen”, zei advocaat Karin Salomons.

De provincie Flevoland wil het aantal grote grazers in de Oostvaarde­rsplassen van 3.130 terugbreng­en naar ongeveer 1.100. Alleen de populatie heckrunder­en blijft onverander­d. Van de 610 konikpaard­en mogen er 450 in het gebied blijven. 160 paarden krijgen een nieuw thuis. Enkele natuurvere­nigingen gaven maandag aan in een aparte procedure ook de verleende vergunning aan te zullen vechten. De bestuursre­chter doet op 19 november uitspraak.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname