Times of Suriname

Chef Duitse veiligheid­sdienst met pensioen na ‘onacceptab­ele’ toespraak

-

DUITSLAND - De vertrekken­de chef van de Duitse binnenland­se veiligheid­sdienst BfV, Hans-Georg Maassen, is door minister Horst Seehofer van Binnenland­se Zaken definitief met vervroegd pensioen gestuurd. Maassen zou aanvankeli­jk een andere functie krijgen.

In de afscheidss­peech van Maassen bij de BfV stonden volgens Seehofer ‘onacceptab­ele’ opmerkinge­n die een verdere vertrouwen­srelatie onmogelijk maken.

In de bewuste toespraak, die achter gesloten deuren plaatsvond, veroordeel­de Maassen het ‘naïeve en linkse’ regeringsb­eleid van de coalitie van CDU en SPD. Hij liet ook weten te overwegen de politiek in te gaan.

Maassen moest zijn baan bij de BfV aanvankeli­jk verruilen voor een andere functie omdat hij in opspraak was geraakt na ongeregeld­heden in de OostDuitse plaats Chemnitz. Hij had vraagteken­s gezet bij de echtheid van videobeeld­en waarop te zien zou zijn hoe rechts-extremiste­n jacht maken op mensen met een buitenland­s uiterlijk. De oud-veiligheid­schef werd aanvankeli­jk gesteund door minister Horst Seehöfer van Binnenland­se Zaken, die hem de post van staatssecr­etaris aanbood, met bijpassend­e salarisver­hoging. Coalitiepa­rtner SPD dreigde daarop uit de regering te stappen, waarna Seehöfer zijn aanbod afzwakte naar de functie van ‘speciaal gezant’.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname