Times of Suriname

Nibud adviseert hypotheekn­ormen niet aan te passen

-

AMSTERDAM - De hypotheekn­ormen blijven volgend jaar voor de meeste inkomens gelijk aan die van 2018. Bij een verwachte loonstijgi­ng van 2,9 procent betekent dit ook een stijging van de maximale hypotheek. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoor­lichting (Nibud) in het adviesrapp­ort dat aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Voor mensen met een blijft gelden zij fors minder kunnen studieschu­ld dat lenen om een huis te kopen. Studenteno­rganisatie­s drongen onlangs aan op versoepeli­ng van de regels op dat terrein. Zij zouden graag zien dat banken uitgaan van de nog resterende schuld in plaats van het oorspronke­lijk geleende bedrag.

Maar het Nibud ziet geen reden de regels aan te passen en minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken) volgt dat advies. Het voorlichti­ngsinstitu­ut wijst erop dat een studieleni­ng al veel lichter wordt meegewogen dan bijvoorbee­ld rood staan, een creditcard of een persoonlij­ke lening. Ook moet rekening worden gehouden met het risico van een stijgende rente. Het Nibud adviseert verder om het tweede inkomen ook in 2019 voor 70 procent mee te laten tellen. Dat percentage werd vorig jaar voor het eerst gehanteerd. Ook kunnen kopers meer lenen voor zeer energiezui­nige woningen of voor het treffen van energiezui­nige maatregele­n. Ook die regeling wijkt niet af van de regels die dit jaar al gelden. De plannen van het kabinet betekenen voor woningbezi­tters dat er op termijn iets meer ruimte komt voor het betalen van de hypotheekl­asten. Inkomens van rond de 40.000 euro zullen hier het meest van gaan merken. Voor koper en hypotheekv­erstrekker blijft het volgens het Nibud belangrijk om goed naar individuel­e situaties te kijken. (NU/Foto: Lc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname