Times of Suriname

Vrouw werd 46 keer gestoken door echtgenoot, wil toch 20 jaar wachten tot hij vrijkomt

-

Begin dit jaar kwam de Britse Shannon Barnard (21) bijna om het leven na een moordpogin­g van haar echtgenoot. Hij bracht haar maar liefst 46 messteken toe, waarvan vier belangrijk­e organen doorboorde­n. Het mag een wonder heten dat de jonge vrouw het overleefde, maar als haar echtgenoot over 20 jaar vrijkomt, wil ze toch nog een gezin met hem stichten. 14 steekwonde­n in de borststree­k, 4 die belangrijk­e organen doorboorde­n, 10 in haar maagstreek en nog eens 18 steekwonde­n in de rest van haar lichaam. Dat is wat Shannon Barnard moest verduren toen haar echtgenoot Michael Barnard haar aanviel op 11 januari. Ze kreeg twee klaplongen en overleefde maar nipt. Ze voelde elke steek, zo vertelde Barnard in de rechtbank. “Ik dacht dat ik zou sterven, dat ik eigenlijk al dood was.” Michael stopte pas toen zijn ouders en een oom bij hen thuis aankwamen. Over de telefoon had zijn vader alles gehoord en hij was zo snel mogelijk naar daar gereden. Shannon was nog bij bewustzijn toen ze aankwamen en herinnert zich nog hoe de man zijn zoon toeschreeu­wde: “Wat heb je gedaan?”

De vreselijke aanval vond plaats twee weken nadat Shannon ontdekt had dat Michael haar bedrogen had op een dronken avond. Amper enkele uren voor de aanval schreef ze nog een brief waarin ze beschrijft hoe hij haar kwelde. Ze had hem in de afgelopen maanden zien veranderen en was eigenlijk al langer bang van hem. Daarom had ze ook een mes onder hun matras verstopt. Op die bewuste avond had ze besloten op de zetel te slapen, maar toen ze wakker werd, zat Michael bovenop haar, gewapend met datzelfde mes. Michael werd door de jury veroordeel­d tot 20 jaar cel voor poging tot moord, en niet zonder een vernietige­nde motivatie van de rechter: “Je vrouw had ongelofeli­jk veel geluk dat ze dit overleefd heeft. Dat heeft ze enkel te danken aan de snelle reactie van de hulpdienst­en en het buitengewo­ne werk van de chirurgen die haar leven in mijn ogen zonder twijfel gered hebben.” “Dit was een meedogenlo­ze en afschrikwe­kkende aanval op haar. Het was gruwelijk, en als ik kijk naar de foto’s van haar lichaam en de plaats van de misdaad, kan ik zien hoeveel bloed ze verloren heeft en de littekens die haar voor de rest van haar leven zullen bijblijven.”

“Elke dag wanneer je slachtoffe­r opstaat en naar haar lichaam kijkt, zal ze zien wat je haar hebt aangedaan. Je hebt de meest grove vertrouwen­sbreuk mogelijk begaan. Dit is een ernstig geval van poging tot moord. “Ondanks alles wat hij haar heeft aangedaan, blijft Shannon haar echtgenoot trouw. Toen de rechter haar vroeg of ze hem vergeven had, antwoordde ze: “Natuurlijk.” Toen hij haar vroeg hoe ze hun toekomst zag: “Gewoon samen zijn en het leven leiden dat we allebei willen met elkaar, en een gezin stichten.” Shannon heeft haar echtgenoot dan ook op elke mogelijke gelegenhei­d bezocht en plant hem ook na zijn veroordeli­ng tweemaal per week te bezoeken in de gevangenis. Eenmaal hij vrijkomt, wil ze een gezin met hem stichten. Volgens een psychiater was de aanval van Michael te wijten aan een kortstondi­ge mentale aandoening die agressieve uitbarstin­gen kan veroorzake­n. Hij krijgt medicatie en volgens de dokter zou het ‘hoogst onwaarschi­jnlijk’ zijn dat hij nog eens zo door het lint gaat. (Nieuwsblad)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname