Times of Suriname

Trump wil samenwerke­n met Democraten na tussentijd­se verkiezing

-

WASHINGTON – De Amerikaans­e president Donald Trump hoopt dat de Democraten en de Republikei­nen samen kunnen optrekken nu de Democraten een meerderhei­d hebben in het Huis van Afgevaardi­gden na de tussentijd­se verkiezing­en in de Verenigde Staten die op 6 november zijn gehouden. De Republikei­nse partij van president Donald Trump wist de meerderhei­d in de Senaat te behouden.

Aan de ene kant geeft Trump aan met de Democraten te willen samenwerke­n maar aan de andere kant bedreigt hij ook dat de Republikei­nen het de Democraten moeilijk zullen maken als zij een onderzoek willen instellen naar onder andere de belastinga­angifte die hij weigert openbaar te maken. “Dan zijn wij gedwongen om onderzoeke­n te overwegen naar alle lekken van geheime informatie vanuit de Senaat”, herhaalde Trump gisteren tijdens een persconfer­entie. “Zij kunnen dat spel spelen, maar wij kunnen het beter.” De gevolgen van een Democratis­che meerderhei­d in het Huis voor de regering van Trump zijn moeilijk in te schatten.

Nieuwe wetgeving heeft de goedkeurin­g van beide kamers van het Congres nodig. Het resultaat is waarschijn­lijk politieke verlamming. Met de meerderhei­d in het Huis winnen de Democratis­che afgevaardi­gden ook de mogelijkhe­id om getuigen te dagvaarden en documenten op te vragen - bevoegdhed­en die voorheen werden geblokkeer­d door de Republikei­nen.

“Het kan een prachtige tweepartij­ensituatie worden”, stelde Trump. “We kunnen heel veel gedaan krijgen als de Democraten instemmen met de wetten die wij voorstelle­n.” In zijn persconfer­entie hemelde Trump de ‘historisch­e overwinnin­g’ van de Republikei­nen in de Senaat op. Hij wilde niet ingaan op het verlies van zijn partij in het Huis van Afgevaardi­gden. Als tegenwerki­ngen van de Democraten zouden leiden tot een passieve overheid die geen veranderin­gen doorvoert, dan zal Trump de schuld bij de Demoraten leggen, beklemtoon­de hij. In zijn persconfer­entie haalde Trump ook hard uit naar de Republikei­nse kandidaten die geen onvoorwaar­delijke steun aan hem hadden uitgesprok­en en dinsdag niet hebben gewonnen. Trump bevestigde tijdens de bijeenkoms­t verder dat hij in 2020 graag weer president zou willen worden. (Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname