Times of Suriname

Iamgold gaat goudproduc­tie opvoeren

-

PARAMARIBO - Terwijl in Merian goudreus Newmont record na record breekt qua productie, is Iamgold in Brokopondo nog niet helemaal hersteld van de klap die het bedrijf enkele jaren terug kreeg met de keldering van de internatio­nale goudprijs. De toekomstpe­rspectieve­n zien er wel gunstig uit, dus maakt het Canadese bedrijf zich op om vanaf volgend jaar de productie op te voeren bij zijn Rosebel-mijnen. Dit is gesteld op minimaal 8363 kilogram per jaar.

Deze hoeveelhei­d was daarvoor de gestelde bovengrens. De extra output zal voor een groot deel moeten komen uit nieuwe mijngebied­en buiten Brokopondo.

Het mijnen op de concessies in Brokopondo begint steeds moeilijker en duurder te worden. In het derde kwartaal is nog net geen 1900 kilogram goud geproducee­rd uit de Brokopondo-mijnen. De algehele mijnoperat­ies vielen ook met zes procent terug. Dit komt hoofdzakel­ijk vanwege een dalende arbeidspro­ductivitei­t tijdens de onderhande­lingen over een nieuwe collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao). Met de bond is een tweejarige overeenkom­st gesloten die volgens de Rosebel-top voor wat werkinspir­atie zal zorgen bij de werknemers. In de cao is ook een lumpsum van USD 1,7 miljoen opgenomen voor de werknemers.

Alle aandacht gaat momenteel naar de Saramaccam­ijnen die in de tweede helft van 2019 in productie moeten gaan. Het mijnen zal daar wat goedkoper en sneller moeten plaatsvind­en vanwege het relatief zachte gesteente. Er is nog onderzoek gaande naar de omvang van de goudreserv­es in de nieuwe mijn, maar per 1 september is die voorlopig gesteld op ongeveer 44 duizend kilogram. Dit kan eventueel verder oplopen tot ruim 50 duizend kilogram. In de Saramacca-operaties heeft de staat Suriname een aandeel van 30 procent. De reserves zijn toegevoegd bij de totale Rosebelres­erves, wat maakt dat de maatschapp­ij haar aanwezighe­id in Suriname met vijf jaren heeft verlengd naar 2033. “De vaststelli­ng van de reserves in Saramacca, met een concentrat­ie dat tweemaal hoger is dan bij Rosebel, heeft de reserve van de mijn met 51 procent omhoog gestuwd door vijf jaren toe te voegen aan de levensduur van de mijn”, zegt Iamgoldbaa­s Steve Letwin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname