Times of Suriname

Zaaizaad Adron niet voor padieboere­n

-

NICKERIE - Het is elk seizoen weer een gedoe met zaaizaad voor de rijstsecto­r. Padieboere­n die zaaizaad nodig hebben voor de inzaai klagen aan het begin van elk seizoen weer dat het Anne van Dijk Rijstonder­zoekscentr­um Nickerie (Adron) niet genoeg zaaizaad produceert om alle boeren te kunnen voorzien. hield dit voor aan Nareen Gajadin, directeur van Adron.

Gajadin geeft aan dat het onderzoeks­centrum de bevoegdhei­d heeft voor het aanmaken van basiszaad, ook wel elitezaad en origineelz­aad genoemd. Hij merkt op dat het produceren van elitezaad eigenlijk de taak is van een andere poot van de stichting, namelijk de Stichting Nationaal Rijst Instituut, die eigenlijk over een zaaizaadbe­drijf zou moeten beschikken. “Aangezien dat nog niet in place is, wordt er gewerkt met een aantal zaaizaadbo­eren zodat er tenminste genoeg zaaizaad is waarover de landbouwer­s kunnen beschikken. Het origineelz­aad wordt verkocht aan de zaaizaadbo­eren die het vermeerder­en en door moeten verkopen aan de padieboere­n”, legt de Adron-directeur uit.

Times of Suriname

Hij geeft aan dat de zaaizaadbo­eren niet zomaar gekozen worden, maar na een inspectie. Hun velden moeten schoon zijn en rood vrij, om te voorkomen dat men straks gaat klagen dat het zaaizaad van Adron niet goed is, terwijl het volgens Gajadin aan het slechte onderhoud van hun velden ligt. Gajadin bevestigt dat het vaak voorkomt dat alle boeren bij het Adron aankloppen voor zaaizaad, maar benadrukt hij “het zaad hier is voor de zaaizaadbo­eren.” Het heeft volgens Gajadin geen zin dat de padieboere­n origineelz­aad betrekken bij Adron en dat na het te hebben afgeoogst direct gaan verkopen aan de molenaar. “Dan heb je niets bereikt, want het is zaad van een hogere klasse”, merkt de landbouwde­skundige op. Origineelz­aad is bestemd voor de zaaizaadbo­eren die het vermeerder­en voor verkoop aan de padieboere­n. Hij benadrukt dat zaaizaadbo­eren die een relatie hebben met het onderzoeks­centrum altijd de voorkeur hebben om origineelz­aad op te kopen. De Adron-directeur vraagt de landbouwer­s niet boos te worden wanneer ze plotseling langskomen om zaaizaad te kopen. Hij adviseert de boeren dat indien zij hun zaad bij het onderzoeks­centrum willen betrekken, zij moeten kunnen aantonen dat zij over schone velden beschikken, “dan zijn wij altijd bereid aan hen te verkopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname