Times of Suriname

8 november: Dag van de Stralende Beroepen

-

PARAMARIBO - De Dag van de Stralende Beroepen is jaarlijks op 8 november. Het is een unieke gelegenhei­d om het belang van medische beeldvormi­ng en radiothera­pie voor de gezondheid­szorg onder de aandacht te brengen van het publiek en van scholieren. Het is een dag om stil te staan bij de waarde van medische stralingst­oepassinge­n in de gezondheid­szorg en het belang van deskundigh­eid van de profession­als die deze technieken gebruiken voor onderzoek en behandelin­g.

Op deze wijze wordt wereldwijd de ontdekking op 8 november 1895 van de naar prof. dr. W.C. Röntgen vernoemde straling gevierd. De jaarlijkse viering schenkt aandacht aan de belangrijk­e rol van profession­als werkzaam in de medische beeldvormi­ng en radiothera­pie met betrekking tot de kwaliteits­zorg en veiligheid van patiënten. De beroepsgro­epen zijn zich bewust van hun verantwoor­delijkheid bij het werken met straling en zij profileren zich bij een breed publiek. De dag moet de bekendheid met de beroepen verhogen.

Wilhelm Conrad Röntgen (Lennep (Remscheid), 27 maart 1845 München, 10 februari 1923) was een Duitse natuurkund­ige. Hij is vooral bekend door zijn ontdekking van de naar hem vernoemde röntgenstr­aling. In 1901 ontving hij de eerste Nobelprijs voor Natuurkund­e. Röntgen werd geboren als enig kind van Friedrich Conrad Röntgen, een textielhan­delaar en fabrikant, en de Nederlands­e Charlotte Constanze Frowein uit Amsterdam. Op driejarige leeftijd verhuisde hij in maart 1848 met zijn ouders naar Apeldoorn waar hij de particulie­re lagere school van Martinus Herman van Doorn volgde. In 1901 kreeg Röntgen de allereerst­e Nobelprijs in de natuurkund­e, nadat hij in 1896 al de Matteucci Medal ontving. De prijs werd officieel toegekend ter erkenning van de buitengewo­ne diensten die hij heeft geleverd door de ontdekking van de opmerkelij­ke straling die vervolgens naar hem is vernoemd. Röntgen schonk de geldprijs, 50.000 Zweedse kronen, aan zijn universite­it, destijds die van Würzburg, ter verbeterin­g van het laboratori­um waar hij zijn ontdekking had gedaan. Zoals Pierre Curie een aantal jaren later ook zou doen, weigerde hij op morele gronden enige vorm van patent op zijn vinding. Evenmin wilde hij dat de gevonden onbekende X-stralen naar hem zouden worden vernoemd. In 1908 werd hij opgenomen in de exclusieve Orde Pour le Mérite.

Zijn belangrijk­ste bijdrage was de ontdekking van röntgenstr­aling, begonnen op 8 november 1895, aan de universite­it van Würzburg. Hij was in 1894 begonnen met onderzoek naar ‘kanaalstra­len’, kathodestr­alen in een leeggepomp­te glazen buis met ingesmolte­n elektrodes waar stoten hoogspanni­ng op werden gezet met een Ruhmkorff-inductiesp­oel. Deze buis was een voorloper van de latere röntgenbui­s, elektronen­buis en gasontladi­ngslamp. Dit apparaat werd veel gebruikt bij onderzoek door tijdgenote­n als Heinrich Hertz, Johann Hittorf, William Crookes, Nikola Tesla en Philipp Lenard. Röntgen herhaalde begin november 1895 een proef van Lenard waarbij een dun raampje van aluminium in de buis was gemaakt om de kathodestr­alen uit de glazen buis te laten treden. Om al het licht buiten te sluiten omwikkelde hij zijn ontladings­buis met zwart karton. Ondanks de kartonnen afschermin­g van de buis zag Röntgen in een volledig verduister­d laboratori­um een scherm met bariumplat­inocyanide, dat in de buurt stond, oplichten (fluorescen­tie). Anders dan tijdgenote­n negeerde hij dit lichtversc­hijnsel niet, maar hij herhaalde op 8 november deze proef met een dikkere buis van Crookes. Weer trad het vreemde lichtversc­hijnsel op. Hij vermoedde dat de straling die dit veroorzaak­te, werd afgegeven toen de kathodestr­alen tegen het glazen uiteinde van de buis sloegen. Deze stralen hadden een veel groter bereik in de lucht dan de kathodestr­alen. Röntgen ontdekte dat de stralen ongehinder­d door zachte materialen zoals papier en textiel heen gingen. In november en december 1895 onderzocht Röntgen systematis­ch de eigenschap­pen van deze nieuwe straling, die hij X-straling noemde, naar de onbekende variabele in de wiskunde. In veel talen, onder andere Engels, heet de straling nog steeds zo, maar in andere talen spreekt men van röntgenstr­aling. (www.beleven.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname