Times of Suriname

Duizenden vertrouwel­ijke gesprekken advocaten opgenomen

-

DEN HAAG - Zo’n drieduizen­d vertrouwel­ijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in gevangenis­sen zijn ten onrechte opgenomen en mogelijk afgeluiste­rd. Dat kon gebeuren door een fout in het systeem van de telefoonpr­ovider van de Dienst Justitiële Inrichting­en (DJI). De fout is inmiddels verholpen. Uit een eerste bevinding van provider Telio zou blijken dat het om een programmee­rfout gaat.

De Nederlands­e Orde van Advocaten (NOvA) noemt het incident een “zeer ernstige zaak” en wil een onafhankel­ijk onderzoek. De NOvA signaleerd­e het probleem vorige week na een melding van een strafrecht­advocaat die een gesprek met een client had in een penitentia­ire inrichting. “Ondanks dat dit kantoor de eigen telefoonnu­mmers had geregistre­erd in het nummerherk­enningssys­teem, waardoor deze nummers moeten worden afgescherm­d, is dat niet gebeurd. Het gesprek is opgenomen en daarnaast ook nog eens afgeluiste­rd door de Dienst Justitiële Inrichting­en (DJI)”, aldus de NOvA.

Uit onderzoek van Telio zou blijken dat er sinds vorig jaar ongeveer drieduizen­d gesprekken zijn opgenomen, die inmiddels allemaal zijn gewist. Het is niet bekend of er in de jaren hiervoor gesprekken zijn afgeluiste­rd.

Minister Sander Dekker van Rechtsbesc­herming noemt het “onacceptab­el dat de vertrouwel­ijkheid van gesprekken tussen advocaten en gedetineer­den onvoldoend­e gewaarborg­d is geweest”. Hij laat daarom de omvang, duur en consequent­ies van de programmee­rfout onderzoeke­n. De NOvA en Dekker zullen in gesprek gaan over de kwestie. “Het moet volstrekt zeker zijn dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren en dat het systeem waterdicht is”, aldus de NOvA.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname