Times of Suriname

Ook Mexico legaliseer­t cannabis

-

URUGUAY - Na Uruguay en Canada gaat nu ook Mexico cannabis legalisere­n. Volgens de hoogste rechtbank in het land is het verbod op recreatief gebruik ongrondwet­telijk. De politiek moet de wietconsum­ptie reguleren. Er ligt een wetsvoorst­el klaar dat recreatief gebruik toelaat. Steeds meer landen herzien hun houding tegenover cannabis.

“Dit is een historisch­e dag.” Zo reageerde Fernando Belaunzara­n (Partij van de Democratis­che Revolutie, PRD) op het vonnis. De hoogste rechtbank van Mexico oordeelde begin november dat het wietverbod ongrondwet­telijk is. Omdat het die uitspraak al voor de vijfde keer doet in verschille­nde procedures, is deze keer de drempel overschred­en om jurisprude­ntie te creëren. De uitspraak schept dus een precedent, andere rechtbanke­n in Mexico zullen moeten volgen.

Het Congres moet recreatief gebruik nu reguleren. Medewerker­s van de pas verkozen president Andres Manuel Lopez Obrador (PRD), die op 1 december in functie treedt, willen daarvoor snel stappen nemen. Senator Olga Sanchez, voorgedrag­en als nieuwe minister van Binnenland­se Zaken, zegt dat een wetsvoorst­el klaarligt. Als de wet erdoor komt, is wiet in Mexico legaal. Bedrijven kunnen dan cannabis telen en verkopen. Ook particulie­ren zouden voor privégebru­ik wiet mogen telen. Ze moeten zich wel registrere­n en mogen niet meer dan 480 gram per jaar produceren. Cannabis roken op openbare plaatsen zou voortaan ook mogen.

“Het verbod gaat uit van de foute veronderst­elling dat je drugsprobl­emen moet aanpakken vanuit een strafrecht­elijk oogpunt”, zegt Sanchez. “Maar iets wat zo massaal wordt gebruikt, kan je nooit uitroeien.”

De nieuwe Mexicaanse president belooft grote veranderin­gen in de aanpak van drugs. “Het cannabisve­rbod draagt bij aan misdaad en geweld”, klinkt het in het wetsvoorst­el. “In 12 jaar oorlog tegen drugskarte­ls, zijn 235.000 doden gevallen.”

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname