Times of Suriname

Ook Oeganda wapent zich tegen ebola-epidemie

-

OEGANDA - Oeganda is gisteren begonnen met het vaccineren van medisch personeel dat in het risicovoll­e gebied bij de grens met Congo werkt. Het is onderdeel van een groter plan om de verspreidi­ng van ebola in het land te voorkomen.

In de Congolese provincie Noord-Kivu woedt sinds augustus 2018 een nieuwe uitbraak van ebola. Die heeft tot nu toe 189 levens geëist. Gevreesd wordt dat het dodelijke virus de grens oversteekt. De Oegandese minister van Gezondheid, Jane Aceng, liet weten dat de kans daartoe groot is: zorgmedewe­rkers zullen binnenkort te maken krijgen met besmette personen uit het grensgebie­d. Medisch personeel raakt doorgaans als eerste besmet. In Oeganda zullen er daarom 2000 zorgmedewe­rkers worden ingeent met een experiment­eel vaccin, om hen te beschermen en verdere verspreidi­ng te voorkomen. Oeganda is het eerste land dat inwoners inent tegen het ebola-virus, voordat er een daadwerkel­ijke uitbraak is. De World Health Organizati­on (WHO) ondersteun­t het land daarbij. Het experiment­ele vaccin is nog niet ‘officieel’, maar effectief en veilig gebleken tijdens eerder gebruik. Er is nog geen medicijn tegen het ebolavirus, wel worden er meerdere therapieën onderzocht, meldt de WHO op de website.

Het bestrijden van ebola in de provincie Noord-Kivu in de Democratis­che Republiek Congo is moeilijk. Het is dichtbevol­kt gebied dat wordt geteisterd door conflicten.

Het ebolavirus, dat de ziekte ebola (officieel EVD, ebola virus disease) veroorzaak­t, werd voor het eerst ontdekt in de jaren 70, dichtbij de Ebola rivier in toenmalig Zaïre, nu Democratis­che Republiek Congo. Sindsdien zijn er uitbraken geweest in verschille­nde Afrikaanse landen, met name in afgelegen gebieden rond de evenaar. De grootste epidemie woedde in 2014-2016, voornameli­jk in Guinea, Liberië en Sierra Leone. Toen verspreidd­e de ziekte zich wel in stedelijke gebieden. 11.300 mensen vonden de dood, waaronder ook medisch personeel.

Het is bekend dat het virus kan worden overgedrag­en door contact met een wild dier, zoals een vleermuis of een aap. Een besmet persoon draagt het virus makkelijk op een ander mens over, via bloed, speeksel, zweet, en andere lichamelij­ke vloeistoff­en. Ebolapatië­nten moeten daarom altijd in afzonderin­g behandeld worden.

(AD)

 ??  ?? Een jongen in Congo, die in contact is geweest met een besmette persoon, wordt gevaccinee­rd. (Foto:ed.nl)
Een jongen in Congo, die in contact is geweest met een besmette persoon, wordt gevaccinee­rd. (Foto:ed.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname