Times of Suriname

Kandidaat-jurylid proces El Chapo geweerd omdat hij handtekeni­ng vroeg

-

VS - De selectie van Amerikaans­e juryleden voor het proces tegen de Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ heeft opnieuw een flinke deuk gekregen. Een van de kandidaten werd afgewezen, nadat was uitgelekt dat hij stiekem om een handtekeni­ng van Joaquín Guzmán Loera (61) had gevraagd.

De kandidaat was een jonge Colombiaan, die al twintig jaar in New York woont. Hij werd geboren in Medellin, in de jaren negentig de gevaarlijk­ste stad ter wereld dankzij de cocaïnehan­del van drugsbaron Pablo Escobar. Vandaag werd bekend dat het kandidaat-jurylid een gerechtsde­urwaarder van de rechtbank in Brooklyn had gevraagd of hij een handtekeni­ng kon regelen van El Chapo, na Osama Bin Laden de meest gezocht man door de Verenigde Staten.

Een van de openbare aanklagers vroeg de rechtbank om de kandidaat van de lijst te verwijdere­n vanwege zijn “aanbidding” van El Chapo. Toen de advocaat van de drugsbaron protesteer­de, vroeg de voorzitter van de rechtbank de kandidaat persoonlij­k waarom hij zo graag een handtekeni­ng van de beklaagde wilde.

“Omdat ik een beetje fan van hem ben”, bekende de man. Daarop schrapte de rechtbank hem definitief van de lijst met kandidaten voor de jury. El Chapo zelf, gekleed in een zwart kostuum met een hemelsblau­w overhemd en een geruite stropdas, reageerde glimlachen­d vanaf het beklaagden­bankje. De Colombiaan­se Amerikaan was niet de eerste die afviel. Gisteren werden twee vrouwelijk­e kandidaten van hun wettelijke juryplicht ontslagen, nadat ze hadden aangegeven te vrezen voor represaill­es van de familie van El Chapo.

Een andere vrouwelijk­e kandidaat die de rechtbank in tranen vertelde dat haar moeder haar had gezegd dat ze zou moeten verhuizen, als ze zou worden geselectee­rd voor de jury, verdween eveneens van de lijst. Hetzelfde gold voor een kandidaat die na een paniekaanv­al voor controle naar het ziekenhuis werd gebracht.

De selectie van de twaalf juryleden en zes vervangers voor de rechtszaak, die naar verwachtin­g ongeveer vier maanden zal duren, begon gisteren en moet voor vrijdag zijn afgerond. Van de ongeveer honderd voorgesele­cteerde kandidaten werden er tot nu toe 58 ondervraag­d door de verdedigin­g en/of het Openbaar Ministerie en 27 afgewezen.

Joaquín Guzmán wordt ervan beschuldig­d gedurende 25 jaar (1989-2014) aan het hoofd te hebben gestaan van het Sinaloa-kartel. Dat zou ruim 154 ton cocaïne en enorme hoeveelhed­en heroine, crystal meth (methamfeta­mine) en marihuana naar de Verenigde Staten hebben gesmokkeld. De drugs hadden volgens het Openbaar Ministerie een straatwaar­de van zo’n 14 miljard dollar.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname